Hlavní obsah

Balounová: dobrému návrháři musejí lidé rozumět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako posel budoucnosti působí prý módní návrhář, který svou tvorbou dokáže zaujmout. Musí mít dobré nápady, vlastní styl a kolekci. Musí mu ale prý lidé také rozumět. "Když mu nerozumějí, není dobrý," říká dvorní návrhářka módního domu Taiza Kateřina Balounová.

Článek

"Když uvidíte přehlídku a víte, co tím chtěl návrhář říct, pak je dobrý. Když mu lidé nerozumějí, není to o ničem. Je důležité, když cítíte jeho duši, to, co chtěl vysvětlit," řekla návrhářka, která pro prestižní francouzskou značku přišla tvořit do Prahy z Kanady. I když česká metropole zatím není zrovna centrem světové módy, práci v místním prostředí si pochvaluje. Konkurenci prý nepociťuje, avšak se zájmem sleduje kreativní nadání místních tvůrců. "Je jich hodně a umějí," říká.

Dvorní návrhářkou Taizy se Balounová stala po Osmanym Laffitovi, českém návrháři kubánského původu, jenž proslul extravagantními modely. Jejím cílem prý bylo kolekci módního domu omladit a poněkud zevšednit.

"Skupina zákazníků Taizy byla ve věku od 30 do 50 let. Chtěli jít jinou cestou, méně extravagantní. Měla jsem vytvořit tak zvanou víkendovou linii pro mladší," uvedla o počátku své tvorby v Česku. Hned po prvních přehlídkách sklidila úspěch. I když sama prý ráda tvoří výstřední módu, dala si záležet na nositelných modelech. "Je pro mě daleko jednodušší udělat něco kreativního než něco pěkného a nositelného. To je o hodně složitější," vysvětlila.

V Česku se na módu dbá

Na Praze oceňuje, že je blízko důležitému módního dění. "V Kanadě je všechno daleko. Tady jsem v centru Evropy," pochvaluje si. Češi ale podle ní mají co dohánět. "Je to krásné město, ale chce to ještě čas. Někdy to působí, jako když plastický chirurg udělá pěkný obličej. Na první pohled je všechno v pořádku. Hodně věcí ale stále nefunguje," míní. Chybějí jí prý ulice, kde by se prezentoval nový styl, nebo mladí designéři, jako je tomu ve světě. Má ovšem zato, že na módu se v Česku dbá více než za oceánem.

"Lidé v Česku se oblékají lépe než v Kanadě nebo Americe. Když je společenská akce, chodí ve večerních šatech. Tam je to takové jednodušší, přízemnější," říká 29letá designérka. I když pochází z Teplic, místní prostředí neznala. Od tří let žila v Kanadě a do Česka přišla kvůli otci. V USA známý umělecký kovář prý zamýšlel koupit v Česku oděvní továrnu. Než však stačil svůj sen splnit, zemřel. "Tak jsem zůstala a chtěla zjistit, jak to tady s módou chodí," uvedla s tím, že "to vůbec není špatné". Designérská práce pro Taizu ji prý naplňuje. Pomýšlí však i na vlastní značku.

Oblékla i missky

V Česku Balounová proslula tvorbou luxusních modelů pro finalistky Miss ČR. Její modely ale vlastní také choť českého prezidenta Livia Klausová nebo české političky. Obléká je prý celkem ráda. "Je dobré, když se v tvém oblečení chce prezentovat politik nebo známá osobnost," míní o práci návrháře.

V Česku je podle Balounové zatím málo lidí, kteří si mohou dovolit dobrou značku. "Ženy jsou ale krásné a rády se oblékají sexy," říká. Ke své škodě však podle ní prý příliš sledují trendy. "Někdy vypadají jako v uniformě. Ani mládež příliš nehledá svůj styl," poznamenala.

Sama prý v módě spatřuje obraz veškerého dění ve společnosti. "Móda je čas, doba, ve které žijeme. Odráží se v ní všechno, co se děje ve světě. Všechno ji ovlivňuje. Je v tom politika, války, prostě život," uvedla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám