Hlavní obsah

Ztratil se v horách, hovor od záchranářů z neznámého čísla schválně nebral

Pořádné problémy způsobil záchranářům z amerického Colorada turista, který se zatoulal v horách a následně nebral telefon. Podle všeho totiž ignoroval neznámá čísla a z jednoho takového se mu pokoušeli dovolat právě záchranáři.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nejmenovaný muž se ztratil minulý týden během túry v okolí hory Mount Elbert v Coloradu. Vzhledem k tomu, že se po dobu 24 hodin nikomu neozval, bylo po něm vyhlášeno pátrání. Opakované pokusy o kontaktování na mobilní telefon se ukázaly jako zbytečné, ztracený turista totiž odmítal vzít hovor z neznámého čísla.

Podle zprávy záchranářů z LSCAR (Lake County Search and Research) se muž vydal do hor 18. října v devět hodin ráno a ve dvacet hodin se stále nevracel na místo ubytování. Pátrací tým se ho přes noc neúspěšně pokoušel hledat.

Zhruba v půl desáté dopoledne následujícího dne se však pohřešovaný muž vrátil a vysvětlil, že když se setmělo, sešel z cesty a ztratil se. Nakonec se mu podařilo k autu dostat až za světla, zhruba 24 hodin poté, co se na túru vydal. Podle vlastních slov vůbec netušil, že po něm bylo vyhlášeno pátrání a neznámé číslo záměrně nezvedal.

Záchranáři následně ve své zprávě zdůraznili, aby návštěvníci v horách zvedali všechna čísla, obzvlášť, pokud se opozdí. „Mohou to být záchranáři, kteří chtějí vědět, zda jste v bezpečí. Zejména pokud nedodržíte plánovaný itinerář vaší oznámené túry,” uvedla organizace LSCAR v prohlášení na sociálních sítích.

Problém nevyžádaných hovorů

Tam se okamžitě začaly množit reakce na chování turisty, který podle některých diskutujících měl telefon v každém případě zvednout. LSCAR se však snažila emoce mírnit. „Nezapomeňte na to, že když se člověk ztratí v přírodě, nejedná stejně jako z pohodlí domova,” zdůraznili záchranáři.

Muž si navíc byl schopen poradit sám, neměl tušení, že po něm vůbec někdo pátrá.

Turista chtěl v polských Tatrách selfie s medvědem, šelma ho zranila

Zahraniční

Lidé v USA hovory z neznámých čísel často nezvedají, protože nevyžádané hovory jsou na denním pořádku. V únorovém průzkumu společnosti SurveyMonkey pro server Insider bylo zjištěno, že až 46 procent Američanů má každý den alespoň jeden nevyžádaný hovor, dalších 24 procent pak přijme takový hovor několikrát týdně.

V USA dokonce existuje speciální registr, kde se občané mohou evidovat, aby nevyžádaným prodejním hovorům předcházeli. Ani registrace telefonního čísla však není stoprocentní zárukou klidu od neznámých čísel.

Reklama

Výběr článků

Načítám