Hlavní obsah

Ztraceného narvala se ujalo stádo běluh

Novinky, tcs

Výzkumníci z organizace zabývající se výzkumem mořských savců letos získali důkaz o netradičním přírůstku do hejna běluh severních u ústí řeky Svatého Vavřince v Kanadě. Bělavá zvířata, kterým se někdy přezdívá „mořští kanáři“ totiž adoptovali svého vzdáleného příbuzného s více než metrovým klem – narvala.

Foto: Profimedia.cz

Narval (ilustrační foto)

Článek

O neobvyklém objevu, který výzkumníci učinili letos v červenci, informoval ve středu Daily Mail.

Vědci z organizace Group for Research and Education on Marine Mammals (GREMM) se vypravili na každoroční pozorování stád běluh severních. Na záběrech z dronu však odhalili něco značně neobvyklého.

Ve stádě čítajícím okolo šedesáti běluh byl i mladý samec tmavého zbarvení s více než metrovým klem. Mladý narval byl spatřen ve skupině zhruba deseti mladých samců.

Dalším zkoumáním vědci zjistili, že se jedná o zvíře, které bylo s běluhami už loni a předloni. Nejde tedy jenom o nahodilé setkání, ale narval je s největší pravděpodobností právoplatným členem stáda.

Narvalové žijí většinou mnohem severněji, tento samec se podle všeho zatoulal do jižních vod a už zde zůstal. Oba rody – běluhy i narvalové - patří do stejné čeledi narvalovitých, největším rozdílem mezi nimi je přítomnost dlouhého klu - často nesprávně označovaného jako roh - u narvalů a jeho absence u běluh.

Kvůli klimatickým změnám je dost dobře možné, že k podobnému míšení příbuzných druhů bude docházet častěji, domnívají se vědci. Tento fenomén byl pozorován už třeba mezi ledními medvědy a medvědy grizzly.

Reklama

Výběr článků

Načítám