Hlavní obsah

„Zlý strýček“ děsí děti za peníze

Novinky, Tomáš Andres Skoupý

Kolikrát jste v dětství slyšeli větu „jestli nepřestaneš zlobit, odnesou si tě pryč“? Dnes už je jasné, že tento způsob výchovy dítěti po psychické stránce příliš neprospívá, přesto si na něm Číňan Luo Čching-ťün postavil živnost. Zájemcům nahraje video, ve kterém jako „zlý strýček“ vyhrožuje dítěti, že když neposlechne, přijde on a „bude malér“.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Když vaše dítě neposlechne vás, jsem tu ještě já, říká Luo Čching-ťün z města Li-šuej v provincii Če-ťiang jižně od Šanghaje. Za peníze nahrává videa přímo adresovaná neposlušným dětem, která jim pak rodiče přehrávají.

„Odpadky patří přímo do koše, víš? Chytím tě, jestli nebudeš poslouchat své rodiče,“ vyhrožuje na jednom z videí Luo. „Jestli nebudeš dělat úkoly, nebudeš jíst a nebudeš spát, odnesu si tě pryč,“ vyhrožuje na dalším.

Luo se chlubí vysokou úspěšností, zejména ve věkové kategorii pěti let. Tam je prý téměř stoprocentní. „Můj tříletý syn se hned vyděsil a okamžitě začal poslouchat,“ pochvaluje si jeden z rodičů.

Jak podpořit dětskou kreativitu

Děti

Ovšem i v Číně vyvolala Luova metoda kritiku. „Tenhle druh výchovy pomocí vyděšení má na děti jen omezený výchovný efekt,” varovala Siao-pien Čengová, profesorka psychologie na Pedagogické univerzitě Centrální Číny ve Wu-chanu. „Mentální zastrašování je škodlivější než fyzický trest a není vhodné pro zdravý vývoj dítěte,“ uzavřela.

Zlý strýček Luo má však stále zákazníků víc než dost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám