Hlavní obsah

Ženu zabil beran, odpyká si tři roky

Velmi neobvyklý případ se odehrál v Jižním Súdánu. Pětačtyřicetiletou Adhieu Chapingovou udeřil začátkem měsíce května do oblasti žeber beran, načež žena následkům zranění podlehla. Tamní policie agresivní zvíře zadržela. Příští tři roky má přežvýkavec strávit ve vojenském táboře.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

O případu informoval server jihosúdánského rádia Eye Rádio, pro které situaci objasnila i tamní policie.

„Beran na ženu zaútočil a udeřil ji do žeber, na místě zemřela. Stalo se to v oblasti Rumbek East v místě zvaném Akuel Yol. Naší úlohou jakožto policie je zajistit bezpečnost a předejít násilí. Beran byl zadržen a momentálně je ve vazbě na policejní stanici v Maleng Agok Payamu,“ uvedla policie.

„Majitel (zvířete) je nevinný, beran je ten, kdo spáchal trestný čin, takže si zaslouží být zatčen,“ dodala policie.

Po uplynutí trestu změní majitele 

Podle serveru LADbible už proběhl i soud, který rozhodl, že zvíře následující tři roky stráví ve vojenském táboře v jihosúdánském státě Lakes State.

Majitel zvířete Duony Manyang Dhal pak musí rodině oběti v rámci odškodnění věnovat pět krav. Na základě tamních zákonů má podle zmíněného serveru po uplynutí trestu připadnout do vlastnictví rodiny oběti rovněž odsouzený beran. Majitel zvířete s rodinou oběti jsou příbuzní a rovněž sousedé.

Ačkoliv se může zdát celý případ jakkoliv nevšední, zvířata bývala podle dochovaných zdrojů součástí soudních procesů v minulosti i v Evropě, a to přibližně do 18. století. Dnes už však na území většiny států nenesou z hlediska zákona za své činy morální odpovědnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám