Hlavní obsah

Žena se provdala sama za sebe

Přestože je oblečená jako novomanželka, od ostatních nevěst se liší. Indka Kšama Bindúová si totiž nevzala muže ani ženu – vdala se sama za sebe. Lidé se na ní prý za to dívají divně, jako kdyby snad spáchala zločin.

Foto: Danish Siddiqui, Reuters

Indka se provdala sama za sebe. Ilustrační foto

Článek

Bindúová svou „sologamii“ – tedy sňatek sama se sebou – zpečetila v červnu s dodržením všech indických zvyků a tradic. Přes noc se tím stala internetovou senzací a první Indkou, která se k tomuto kroku odhodlala.

Novopečená sebemanželka říká, že na myšlenku sologamie přišla pouhé tři měsíce před svatbou poté, co zhlédla seriál společnosti Netflix Anne s E na konci – příběh o dospívání mladé osiřelé dívky, která v dětství zažila zneužívání. Větu ze seriálu „Chci být nevěstou, ale ne manželkou“ posunula na další úroveň a na začátku června vstoupila do svazku manželského sama se sebou.

Můžu myslet jenom na sebe, pochvaluje si nevěsta

Od té doby si čtyřiadvacetiletá dívka zvyká na nesouhlasné pohledy cizích lidí, ať už cestuje za prací nebo chodí nakupovat v západoindickém státě Gudžarát. Tvrdí ale, že ani nemůže být šťastnější. Svatební den byl podle jejích slov nejlepším dnem jejího života.

„Když jsem se podívala do zrcadla, byla jsem ze sebe v úžasu. Neměla jsem žádné obavy běžné indické nevěsty. Měla jsem pocit, že sama sobě naprosto stačím,“ řekla. A nejlepší na jejím sňatku se sebou samou je podle ní to, že se toho od svatby moc nezměnilo.

Starosta v Mexiku pojal za choť samici aligátora, žádala si to tradice

Koktejl

„Nepotřebuji k ničemu souhlas od někoho jiného. Nemusím přemýšlet o tom, že se přestěhuji do jiného města, protože to vyžaduje můj partner. Můžu myslet jenom na sebe,“ řekla Al-Džazíře a dodala, že jí nikdo jiný nemůže dát větší lásku než ona sama.

Podle expertů může jít o následek traumatu

Experti tvrdí, že takové vyznání sebelásky mohlo být důsledkem traumat z minulosti a nevydařených vztahů, a může dokonce poukazovat i na narcistní sklony.

Odbornice na psychoanalýzu z Birminghamské univerzity, která používá jméno Anusnigdha, se domnívá, že podobnou sebelásku by mohlo vysvětlit extrémní trauma v mladém věku. Pro někoho, kdo si prošel traumatem, by pak podobné přijetí sebe sama mohlo být nesmírně léčivé, řekla Al-Džazíře.

Američanka v Indii fingovala vlastní únos, aby z rodičů vylákala peníze

Zahraniční

Kšama Bindúová říká, že měla těžké dětství a v osmi letech byla opakovaně sexuálně zneužita. „Pokaždé, když se to stalo, jsem se s pláčem dívala do zrcadla a snažila se sama sebe motivovat a inspirovat. Musela jsem si připomínat, že jsem silná. Kvůli tomu jsem dospěla mnohem dřív, než jsem měla,“ řekla.

Podle údajů indického Národního úřadu pro evidenci trestných činů z roku 2020 sexuální trestné činy proti dětem v Indii vzrostly, přičemž nejméně 40 procent z celkového počtu trestných činů proti dětem tvoří sexuální delikty.

Nevěsta bojuje proti misogynii

Sama Bindúová se popisuje jako někdo, kdo se nebojí nahlas vyjádřit svůj názor a vždy se staví proti nespravedlnosti. „Někteří lidé mě nemají rádi a chtějí, abych si vzala pilulku na uklidnění nebo abych byla nad věcí. Podle nich ‚kazím zábavu‘, když mi vadí sexismus a misogynní vtipy,“ dodala dívka, která si na levé zápěstí nechala vytetovat hrob s nápisem: „Odpočívejte v pokoji, patriarcháte a genderová pravidla.“

Anusnigdha se domnívá, že dalším z hnacích motorů manželství se sebou samotnou mohl být tlak na ženy v indické společnosti, aby se z nich staly ideální manželky.

„Většinu případů sologamie po celém světě tvoří ženy. Dívky jsou od útlého věku připravovány na manželství, a to mohou vnímat jako velký tlak. Tím, že se provdala sama za sebe, zavřela lidem ústa,“ řekla Anusingdha.

Reklama

Výběr článků

Načítám