Hlavní obsah

Žena píše oběma rukama najednou, a každou jiným jazykem

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chan-tan

Čtyřiadvacetiletá S'-jüan Čchenová ze severní Číny má pozoruhodný talent. Dokáže totiž psát oběma rukama najednou, a to dokonce i ve dvou různých jazycích. A aby toho nebylo málo, umí psát také každou rukou jiným směrem. Tuto schopnost přitom nezískala tréninkem, jde jí totiž sama od sebe.

Číňanka umí psát oběma rukama najednou různými jazykyVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Mladá žena své nadání objevila na střední škole. Měla mnoho domácích úkolů a nestíhala je včas dodělat, proto zapojila obě ruce. Úkoly jí pak šly mnohem rychleji, což vzbudilo závist u spolužáků, kteří se neúspěšně pokoušeli o totéž.

„Když o tom někdo slyší, tak tomu nevěří. Když jim to pak ukážu, tak to chtějí zkusit taky. Po neúspěšných pokusech se s tím nakonec smíří,“ řekla agentuře Reuters Čchenová.

Podle Čchenové, která žije v Chan-tanu, není její schopnost pouhou mechanickou záležitostí, ale odlišným myšlením. Klíčové je, aby byl člověk schopen myslet na dvě různé věci najednou. Proto dokáže Čchenová psát jednou rukou čínsky a tou druhou anglicky. Je to prý sice těžší, než když píše ve stejném jazyce, ale zvládnout se to dá.

„Angličtina používá písmena, kdežto čínština se zapisuje znaky, které zaberou víc času. Psaní v anglickém jazyce je pak proto mnohem plynulejší,“ dodala Čchenová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám