Hlavní obsah

Zemi hrozí srážka s asteroidem

KLEŤ

Nová planetka, objevená v červnu americkými astronomy z observatoře Kitt Peak v Arizoně, se může srazit se Zemí. Objevitelé mohli těleso2004 MN4 pozorovat pouze dvě noci, proto jeho dráhu nemohli přesně určit. Po upřesnění se ukázalo, že by se planetka mohla srazit se Zemí 13. dubna 2029. Řekl to astronom jihočeské hvězdárny na Kleti Miloš Tichý.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 12.9.2017 Historický rej navštívilo více než 15 000 lidí. Sobota 9.9.2017 Slavnostní mše svatá na Masarykově náměstí.

Článek

Podle Tichého jde o první těleso, jehož pravděpodobnost srážky na Turínské stupnici dosáhla stupně 4 na desetistupňové škále. Znamená to pravděpodobnost 60:1. "Toto číslo ale také znamená, že po získání ještě přesnějších dat může být nebezpečí na 98 procent vyloučeno," vysvětlil astronom.

Velikost planetky 2004 MN4 se nyní odhaduje na 440 metrů. Při srážce se Zemí by takové těleso způsobilo katastrofu. Při rychlosti 12,59 kilometru za sekundu by byla uvolněna energie 2200 megatun trinitrotoluenu. Atomová bomba svržená na Hirošimu uvolnila energii 15 kilotun trinitrotoluenu.

Exploze při srážce asteroidu se Zemi by podle fyzika Petra Kulhánka vymrštila do zemské atmosféry takové množství prachu a vody, že by nastala tma na několik měsíců až roků. Podle vědců byla před mnoha milióny let podobná srážka příčinou vyhynutí dinosaurů.

Odborník amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) Donald Yeomans ale podle kleťských kolegů říká, že zatím nemusí mít z planetky nikdo obavy. Jde podle něj o informaci pro astronomy, kteří budou těleso dále pozorovat a analyzovat získaná data.

Reklama

Výběr článků

Načítám