Hlavní obsah

Zemětřesení v přímém přenosu islandskou premiérku nerozhodilo

Novinky, Matěj Pálka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve středu odpoledne zasáhlo Island zemětřesení o síle 5,5 Richterovy stupnice, epicentrum mělo v Krýsuvíku v jihozápadní části země. Jen asi 35 km od Reykjavíku. Právě v hlavním městě zrovna poskytovala rozhovor pro zahraniční zpravodajství Washington Post islandská premiérka Katrín Jakobsdóttirová.

Islandskou premiérku překvapilo při on-line rozhovoru zemětřeseníVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Na videu je zachyceno, jak islandská premiérka zpozorní uprostřed rozhovoru a začne se rozhlížet po svém domě, který se začal otřásat. „Proboha, zemětřesení!“ zvolala v jednu chvíli. I když ji situace ale na chvíli znepokojila, pokračovala v rozhovoru dál se slovy: „Omlouvám se, zrovna došlo k zemětřesení.“

Nový domov. Dvě zachráněné běluhy z Číny už plavou v celé islandské rezervaci

Věda a školy

Pak s úsměvem dokončila odpověď na redaktorovu otázku a dodala: „Jsem v pohodě, můj dům stojí, všechno je fajn. Takový je život na Islandu.“

Místní obyvatelé velebí její statečnost, kterou srovnávají se sice pochopitelnější, ale rozhodně ne tak hrdinnou reakcí jiného politika ve stejném okamžiku.

Helgi Hrafn Gunnarsson, poslanec Islandské pirátské strany, měl zrovna projev na půdě tamního parlamentu, když s budovou zemětřesení otřáslo. Na rozdíl od premiérky nezachoval chladnou hlavu, okamžitě svou řeč ukončil a od řečnického pultíku doslova uprchl.

Reklama

Výběr článků

Načítám