Hlavní obsah

Zeman dostal kytici růží od ženy, se kterou přišel v penzionu Jitřenka o panictví

Právo, Jan Švábek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman ve středu dostal kytici červených růží od ženy, se kterou před více než padesáti lety přišel o panictví. Zanechala mu ji v Konstantinových Lázních na Tachovsku, kde k činu, kterým se prezident často chlubí, došlo.

Miloš Zeman vzpomíná na svůj někdejší pobyt v Konstantinových Lázních Video: Jan Švábek, Právo

 
Článek

Bylo to setkání s občany jako každé jiné. S jistou zvláštností. Prezident v nepřítomnosti první dámy několikrát zmínil ženu ze svého mládí.

„Tří týdny jsem si tu tehdy léčil srdeční vadu, která se jmenovala systolický šelest. Díky Bohu i díky Konstantinovým Lázním jsem si ji vyléčil a jsou vzpomínky, na které opravdu nelze zapomenout, protože dobře víte, že v životě je vždycky něco poprvé,“ narážel na začátku debaty s občany prezident.

Penzion Jitřenka

Připomněl, že v roce 2014 byla v lázeňské obci soutěž dřevosochařů s tématem „Jak ztratit panictví“. Inspirována byla právě Zemanovým příběhem.

„Tak jsem si na internetu prohlédl obrázky z této soutěže a zavzpomínal jsem,“ uvedl Zeman a zmínil penzion Jitřenka, kde k činu došlo. Zeman zde proto ve středu alespoň poobědval svíčkovou omáčku s knedlíky.

Foto: Právo

Miloš Zeman vzpomíná na svůj někdejší pobyt v Konstantinových Lázních

Po pár otázkách, které se týkaly politiky, se hlava státu k tématu vrátila. „Chci si uchovat vzpomínku na mládí, možná, že už nežije, ví Bůh, ale kdyby žila a já ji viděl po těch padesáti letech (na začátku proslovu hovořil Zeman o 55 letech, pozn. red.), tak ta vzpomínka by vybledla a byla by přehlušena tím originálem,“ dodal.

Překvapení se odehrálo až na konci setkání, kdy došlo k předání darů. Místní starosta Karel Týzl v tu chvíli odběhl ke stěně sálu a přinesl kytici červených růží. „Zanechala vám ji tu žena, abyste na ni po těch letech nezapomněl,“ prohlásil starosta a předal květinu Zemanovi.

Zeman neskrýval úsměv na tváři stejně jako zaplněný sál místního kulturního domu. Jak ale místní prozradili, utajená žena je zřejmě přespolní. „To už bychom dávno věděli,“ prohlásila směrem k novinářům jedna z trojice přítomných žen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám