Hlavní obsah

Ze Španělky vyjmuli 60kilogramový nádor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MADRID

Španělské ženě, kterou lidé všeobecně považovali za obézní, vyňali lékaři v baskickém městě Cruces na severu země nádor vážící 60 kilogramů. S odvoláním na španělský lékařský zdroj o tom informovala agentura AFP, aniž by upřesnila předcházející hmotnost dospělé pacientky.

Článek

Chirurgové museli ženě po náročné operaci zrekonstruovat celou břišní dutinu, zdravotní stav pacientky je nicméně po náročném zásahu uspokojivý.

Přestože jde o mimořádně objemný nádor, který se rovná váze vzrostlé ženy, světové lékařské záznamy upozorňují na obdobný, ale mnohem dramatičtější případ ze Spojených států.

Tam v roce 1991 jeden chirurg univerzitní kliniky v kalifornském Stanfordu otevřel další "obézní" ženu a ke svému ohromení objevil obrovský tumor, který po zvážení ukázal hmotnost 138 kilogramů. Podle Guinnessovy knihy rekordů je to vůbec největší nádor, který kdy byl v dějinách moderní medicíny vyoperován z člověka.

Žena zákrok přežila a podle záznamů v Guinnessovi opustila operační sál na jedněch nosítkách, zatímco na druhých zřízenci odváželi nádor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám