Hlavní obsah

Závodní holub urazil rekordní vzdálenost, místo odměny mu teď hrozí smrt

Novinky, Jakub Štěpánek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K pozoruhodnému výkonu se vybičoval závodní holub, který urazil asi 13 tisíc kilometrů ze Spojených států do Austrálie. Vyčerpaného ptáka však zřejmě čeká smrt, úřady se totiž bojí zavlečení nemocí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Austrálie chce usmrtit závodního holuba, který přeletěl PacifikVideo: AP

 
Článek

Holuba objevil na dvorku jistý Kevin Celli-Bird z Melbourne loni 26. prosince. Všiml si, že má pták na noze kroužek, a tak byl zvědavý, odkud pochází. Následující zjištění jej šokovalo. Ukázalo se, že majitelem holuba je muž z Montgomery v americké Alabamě.

Joe, jak nálezce ptáka podle nově zvoleného amerického prezidenta pojmenoval, se měl podle všeho ztratit při závodech v Oregonu, které se konaly koncem října.

Doposud nejdelší zaznamenaný holubí let měří necelých 12 tisíc kilometrů a došlo k němu během 24 dní už v roce 1931, kdy se pták přemístil z Francie do Vietnamu. Vzniklo proto drobné podezření, že Joe mohl cestovat část cesty na palubě některé z nákladních lodí, uvedl server CBS News.

Nechtěl se podělit o oběd, tak mu flétňák málem vykloval oči

Koktejl

Výkon zaujal australská média i veřejnost, ale bohužel pro opeřence se o případ začaly zajímat také australské úřady, které se obávají možného zavlečení ptačích nemocí na kontinent.

Ačkoliv holub nyní přebývá většinu času u svého nálezce na dvorku, kde se mu dostává potravy i kýženého odpočinku, jeho osud je značně nejistý. Úřady zvažují možnost, že nechají ptáka zastřelit profesionálním lovcem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám