Hlavní obsah

Zaprášený talíř ze skříně se proměnil v nefalšovaný poklad

I jeden nevelký kus keramiky z vás může udělat boháče. Je však třeba, aby vznikl rukou nefalšovaného mistra, byl hodně starý, ale i přesto v dobrém stavu. A to přesně splnil talíř ze 16. století, který ležel zaprášený ve skotském sídle Lowood House. Očekávalo se, že by se mohl talíř vydražit v přepočtu zhruba za tři miliony korun, realita byla však ještě o mnoho sladší.

Foto: Aukční síň Lyon & Turnbull

Vzácný talíř byl vydražen za 1,263 milionu liber (37,3 milionu korun).

Článek

Biblický příběh o Samsonovi a Dalile je ústředním motivem 27centimetrového talíře, který podle všeho vyrobil mezi lety 1520 a 1523 keramik Nicola di Gabriele Sbraghe. Ten se na svá díla podepisoval uměleckým pseudonymem Nicola da Urbino. Byl označován za pravého mistra. Říkali mu Rafaelo majoliky, druhu smaltované keramiky.

Když talíř, který byl dlouhé roky schován ve skříni ve skotském sídle, spatřil odborník na keramiku, okamžitě jej označil za „vzácný kousek výjimečné kvality”, uvedla mluvčí skotského aukčního domu Lyon & Turnbull.

V Los Angeles vydražili nejikoničtější předmět Divokého západu

Muži

Velký zájem o dražbu

Tento půl tisíciletí starý kousek se nakonec vydražil ve středu za 1,263 milionu liber, což je bezmála 38 milionů korun. Odhadní cena tohoto kousku tak byla překonána více než 12krát.

Aukční dům uvedl, že zájemců o tento talíř bylo skutečně mnoho. Dražby se účastnili lidé prostřednictvím e-mailu i telefonu. Vítěz aukce si přál zůstat v anonymitě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám