Hlavní obsah

Záhadný kmen plave svisle už více než 120 let. Nikdo netuší proč

Novinky, tcs

Kráterové jezero v Oregonu se svou maximální hloubkou 594 metrů patří k nejhlubším na světě. Jeho největší záhada však neleží v temných hlubinách, nýbrž na hladině. Devět metrů dlouhý kmen stromu už nejméně 120 let plave ponořen kolmo do vody, navíc je schopen urazit velké vzdálenosti.

Foto: Profimedia.cz

Old Man of the Lake je největší záhadou Kráterového jezera.

Článek

První, co člověka napadne, když uvidí kmen trčící kolmo z vody, je, že kmen je napevno zachycen na dně kořeny. Jenže není. Devítimetrový kmen jedlovce plove ve svislé poloze volně ve vodě.

Fyzikální zákony praví, že plovající tělesa s rovnoměrným rozložením látky mají těžiště nad centrem vztlaku, proto dlouhé klády plovou položené horizontálně a krátké vertikálně. Devět metrů dlouhý kmen o průměru 61 centimetrů však jako by na fyziku trochu pozapomněl.

Poprvé byl pozorován v roce 1896, kdy na něj při průzkumu jezera narazil geolog Joseph Diller. O pět let později se Diller na místo vrátil, aby zjistil, že se kmen pohnul zhruba o 400 metrů. „Popsal kmen jako 'spektákl, podivný natolik, že představivost vybuzuje',“ uvedl pro televizi CBS Mark Buktenica, ekolog národního parku, kde se jezero nachází.

Kmen je schopný unést i člověka.

Další průzkumy ukázaly, že kmen přezdívaný Old Man of the Lake (Stařec jezera), nejen plove ale i plave. Díky proudům je schopen urazit i přes šest kilometrů za den. Během vědeckého pozorování v roce 1938 dokázal kmen za tři měsíce urazit neuvěřitelných 99 kilometrů.

Za zrodem Starce stojí náhoda

A jak je možné, že se kmen za dlouhé desítky let nepřevrátil? Odborníci stoprocentní vysvětlení nemají. Nejpravděpodobnější hypotéza podle expertů z Institutu Kráterového jezera hovoří o tom, že když kmen před více než stovkou let do vody spadl, na kořenech měl kameny působící jako kotva, která kmen držela ve svislé poloze.

V průběhu času se kameny i značná část kořenů uvolnily, to už však byla část kmene pod hladinou natolik nasáklá vodou, že byla těžší a hustší a dokázala tak suchou část udržet nahoře. Za záhadný strom jsou však místní rádi. „Jsem rád, že nevím přesně, co za tím stojí,“ přiznal i Buktenica.

Legendě podlehli i vědci

Kolem kmene vzniklo mnoho legend a pověr, jejichž kouzlo se nevyhnulo ani vědcům. Na konci osmdesátých let se skupina vědců, jejíž součástí byl i Buktenica, vypravila v ponorce zkoumat dno jezera v okolí plovajícího kmenu. Aby se vyhnuli srážce s kmenem, který se ve vodě dokáže rychle a nečekaně pohybovat, ukotvili vědci Starce jezera u břehu řetězy.

„Krátce potom se přihnala bouře, a hladina jezera byla tak rozbouřená, že jsme ponorku nemohli na vodu spustit,“ uvedl Buktenica. Když se další den přihnalo husté sněžení, což bylo na srpen neobvyklé, i zkušení vědci podlehli pověrám o magické moci Starce jezera. Jednoho večera se několik nejstarších expertů v tichosti a beze slova vydalo ke břehu a kmen z řetězů vysvobodilo. Během několika hodin se počasí uklidnilo.

Tajemství svisle plovoucího kmene zůstane zřejmě nevyřešeno. Cestující kus dřeva tak bude dál rozdmýchávat představivost všech, kteří Kráterové jezero navštíví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám