Hlavní obsah

Záhada "opilých papoušků" zamotala hlavy australským zvěrolékařům

Veterináři v severoaustralském městě Darwin řeší záhadu - opilé papoušky. Pestrobarevní krasavci onemocněli chorobou, při které se chovají stejně jako namol opilí lidé - motají se, jsou dezorientovaní, občas i spadnou ze stromu. Druhý den ovšem tyto příznaky zmizí.

Článek

Příčiny onemocnění nejsou známé, některým opeřencům však potrvá měsíce, než se zcela uzdraví, napsal britský zpravodajský server BBC. Zvěrolékaři mají nyní v péči asi dvě stovky ptáků, jejichž příznaky - zakalený zrak, zmatenost a nedostatek energie - se podobají kocovině.

"Vypadají, jako by byli opilí," řekla agentuře AFP veterinářka Lisa Hansenová z veterinární nemocnice nedaleko Darwinu. "Padají ze stromů...a nemají takovou koordinaci jako normálně. Chtějí skočit a minou bidýlko."

Testy zatím neodhalily příčinu. Podle Hansenové důvodem mohou být rostliny, kterými se živí, nebo neznámý virus. Onemocnění postihuje malé zvídavé papoušky obvykle na konci období dešťů, poznamenal server BBC. Rehabilitace potrvá několik měsíců, pak budou vráceni zpět do volné přírody.

Papoušci na zotavení dostávají sladkou ovesnou kaši a čerstvé ovoce. "Pro lori to má pravděpodobně stejnou hodnotu jako zmrzlina a kola," dodala veterinářka, podle které by ptáci bez pomoci zřejmě nepřežili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám