Hlavní obsah

Zachráněná mláďata ježků našla nový domov v Prokopském údolí

Novinky, Kristýna Léblová, luh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ježčí mláďata mohla mít krátký osud nebýt všímavých lidí. Ti sirotky odvezli do Záchranné stanice hlavního města Prahy pro volně žijící živočichy, kde se o ně dnem i nocí starali pracovníci. Ve čtvrtek je společně vypustili zpět do přírody, do Prokopského údolí.

Lidmi zachráněná mláďata ježků našla nový domov v Prokopském údolíVideo: Novinky

 
Článek

„Mláďata se k nám dostala na začátku srpna. Některá byla několikadenní,“ řekl Novinkám vedoucí Záchranné stanice Václav Nejman s tím, že úkolem pracovníků bylo mláďata hlavně vykrmit, žádná zranění totiž jinak neměla.

„Dívky, co se o ně staraly, to neměly jednoduché, to je práce na čtyřiadvacet hodin denně je dokrmit,“ usmíval se Nejman s tím, že ježčí matky byly zabity buď psem, nebo autem.

Ročně se do stanice dostane na 550 ježků s tím, že většinou volají lidé sami a i zvíře dovezou. Pokud ne, jedou si pro ně pracovníci sami.

Vypouštění se ujmula Zuzana Pokorná, vedoucí ošetřovatelka záchranné stanice, která přítomným divákům většinou dětského věku ještě pověděla spousty zajímavostí o bodlinatém savci. „Prokopské údolí je pro ně dobrým místem. Kousek jsou zahrádkářské kolonie, kde si najdou spousty potravy, a v blízkosti je i vodní tok,“ vysvětlil Nejman důvod, proč právě v Praze 5 bude zvířatům nejlépe.

Ježek je české rodové označení pro několik rodů hmyzožravých savců z podčeledi ježkové. Vyskytují se po celé Evropě, v Africe i Asii, patří ale mezi ohrožené druhy.

Reklama

Výběr článků

Načítám