Hlavní obsah

Záchranáři odchytili špatně létajícího orla, rentgen odhalil předmět v žaludku

Právo, zaš

Špatně létajícího orla mořského odchytili v neděli na Klatovsku plzeňští zvířecí záchranáři. Dravce nakonec poslali pod rentgen. Vyšetření v jeho žaludku odhalilo podivný předmět, s nímž si teď lámou hlavu i zkušení odborníci, kteří prosí o pomoc i veřejnost.

Foto: DESOP

Orel mořský, kterého záchranáři odchytili v neděli na Klatovsku.

Článek

„Jedná se o tři až čtyři roky starého samce, který se buď poranil nárazem o dráty elektrického vedení, nebo má problém s cizím tělesem v žaludku,“ uvedl zvířecí záchranář Karel Makoň.

Podle Makoně je kovový předmět zřejmě součástí větší plastové destičky, rourky nebo podobné součástky, která už není dobře vidět. Kovová část měří mezi třemi a pěti milimetry.

„Možná že se jedná o bezvýznamnou inertní věc, která orlovi v žaludku nevadí, ale pokud nevíme, co to je, tak se problém nedá vyloučit,“ uvedl Makoň.

Foto: DESOP

Předmět v žaludku orla na rentgenovém snímku.

Záchranáři teď na případu usilovně pracují s veterináři. Společně se domnívají, že by se mohlo jednat o vysílačku nebo čip, který orel polkl s potravou.

„Klasický evidenční elektronický čip nám však naše čtečka nenačetla, a tak se zrovna tak může jednat o pomůcku k sportovnímu rybolovu či nějaký odpad. Orel mořský se živí hlavně mršinami a rybami,“ doplnil Makoň.

Chycený orel váží tři a půl kilogramu. Pták byl podle nálezců napaden jiným orlem v rámci teritoriálních sporů na lokalitě. „Tyto potyčky u orlů jsou běžné a zdravý dravec by se jiným orlem chytit nenechal,“ uvedl Makoň.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám