Hlavní obsah

Za jediného tuňáka zaplatil zájemce 41 milionů

Právo, Novinky, tcs, roš

V přepočtu za necelých 41 milionů korun vydražili v neděli na tokijském rybím trhu Cukidži tuňáka obecného vážícího 276 kilogramů (přes 145 tisíc korun za kilogram). Je to historicky druhý nejvyšší obnos v tamní novoroční aukci vůbec.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Jediný tuňák byl vydražen za téměř 41 milionůVideo: Reuters

 
Článek

Běžný den v roce by stejně velká ryba stála podle BBC jen kolem 1,36 milionu korun, avšak novoroční dražba je o prestiži a publicitě, které vybičují ceny do astronomické výše. Letos v aukci zvítězil obchodník se suši Kioši Kimura přezdívaný Tuňákový král.

„Je to drahé, že? Chci ale, aby mí zákazníci jedli letos velice chutná jídla,“ usmíval se šťastný Kimura, který za tuňáka zaplatil 1,8 milionu dolarů (40,7 milionu korun). Oproti loňskému roku jde však „o pakatel“.

Tuňáka v Japonsku při každoroční aukci vydražili za 69 milionů

Koktejl

Tehdy totiž padl absolutní rekord. Za 277kilového tuňáka v ní zaplatil Kimurův řetězec suši restaurací dokonce téměř 70 milionů korun, informoval list The Japan Times.

Maso tuňáků je v Japonsku velmi oblíbené a jejich nadměrný lov z nich dělá vážně ohrožený druh. Rybí trh Cukidži, největší na světě, byl koncem roku 2018 po dlouhých průtazích přemístěn do prostoru někdejšího průmyslového komplexu ve čtvrti Tojosu, aby uvolnil místo objektům Letních olympijských her 2020.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám