Hlavní obsah

Z Přátel přežije jen Joey

Právo, Jaroslav Höffer
NEW YORK

Osudy šestičlenné skupinky mladých lidí, jejichž osudy s napětím sledoval po deset let téměř celý svět, se dostal do finiše. Představitelé hlavních hrdinů Jennifer Anistonová, Courteney Coxová, Lisa Kudrowová, Matt LeBlanc, Matthew Perry a David Schwimmer, z nichž seriál udělal celebrity prvního řádu, neskrývají nostalgii. Podle slov Anistonové se celý štáb při natáčení posledních scén cítil, jako když se plnou rychlostí žene proti cihlové zdi.

Foto: BHC Most

2.liga billiard-hockeye šprtce

Článek

"Vzpomínám si na všechnu tu legraci, kterou jsme při natáčení zažili, a vůbec mi to nepomáhá odejít," říká zase Lisa Kudrowová. "Ani na to nesmím myslet, protože to je ze všeho nejsmutnější." Smutek účinkujících lze pochopit, protože v posledních letech každý z těch šesti dostával honorář milión dolarů za epizodu a navrch k tomu podíl na zisku.

Joeyho čeká Hollywood

Ze šesti postav seriálu má zatím přežití jisté jen jedna. LeBlancův příležitostný herec Joey Tribbiani se přestěhuje do Hollywoodu, aby tam pokračoval ve filmové dráze. Právě o ní bude pojednávat nový seriál Joey, který by se měl dostat na americké obrazovky v září.

Jak prohlásil už loni ředitel NBC pro zábavné programy Jeff Zucker, "třebaže by to na začátku Přátel nikdo nepředpokládal, Joey se vyvinul v postavu, jakou Amerika miluje." Zucker předpokládá, že proto budou "diváky zajímat především jeho další osudy".

Ve snaze neztratit se v Los Angeles pomůže Joeymu starší sestra, atraktivní kadeřnice jménem Gina (Drea de Matteo). Námět předpokládá, že to bude silná, chytrá a výřečná žena se silnou vazbou k mladšímu bratříčkovi.

Velkou roli dostane i představitel jejího syna a Joeyho synovce, jednadvacetiletého Michaela. To má být velmi přitažlivý a vzdělaný chlapec, odborník na raketovou techniku, ale nepříliš obratný v soukromém životě.

Poslední velkou postavou bude Allison, Joeyho sousedka. Pohledná, ne však nápadně krásná. Inteligentní, ale málo sebevědomá. Žena, která uvízla v osidlech nepodařeného manželství a bude se z nich snažit vyprostit. A jak lze předpokládat, ti dva navážou bližší, ovšem zdaleka ne bezproblémový vztah.

Režii pilotní epizody nového seriálu NBC svěřila Kevinu Brightovi, který velel i štábu Přátel.

Následky budou trvalé

Ačkoli seriál končí, úplně beze stopy nezmizí. Sociologové a další odborníci totiž přemítají, jaké stopy zanechalo jednání postav v hlavách diváků, kteří se s nimi ztotožňovali. Ozývají se dokonce hlasy, že Přátelé pozměnili představu o rodinném životě.

Ačkoli se hrdinové po deseti letech seriálu dožili už středního věku, neusadili se a nevytvořili tradiční rodiny pečující o vlastní děti. Na seriál ovšem lze pohlížet i z druhé strany. Jako na pouhý odraz skutečnosti, do jaké míry se za oněch deset let změnil náhled obyvatel vyspělých civilizovaných zemí na sex, manželství a výchovu dětí..

Reklama

Související témata:

Související články

Přátelé se rozloučili s Američany

Desítky miliónů Američanů se ve čtvrtek definitivně po deseti letech rozloučily se seriálem Přátelé, který si záhy po odvysílání prvních epizod získal...

Výběr článků

Načítám