Hlavní obsah

Z amerického středoškoláka se vyklubal o pět let starší Ukrajinec

Novinky, Vojtěch Pospíšil

Asher Potts byl na střední škole v americkém Harrisburgu premiantem, navíc se podílel na celé řadě dalších aktivit a zapojil se třeba i do výcvikového programu americké armády. Jenže ve skutečnosti se nejednalo o 18letého talentovaného Američana, ale o 23letého přistěhovalce z Ukrajiny, který žil pod falešnou identitou a několik let mu to úspěšně procházelo. Pár měsíců před maturitou se ale vše provalilo.

Foto: Harrisburg Bureau of Police

Artur Samarin

Článek

Artur Samarin, jak se Potts ve skutečnosti jmenuje, přijel do USA v roce 2012 a krátce pracoval v Harrisburgu pro jednu místní společnost. Poté, co mu vypršelo tříměsíční vízum, úspěšně získal turistické, které mu platilo do března roku 2013.

Mezitím ale na podzim roku 2012 nastoupil na jednu místní střední školu už pod jménem Asher Potts, uvedla stanice ABC News. Předložil zfalšované dokumenty včetně karty sociálního zabezpečení.

Na škole prospíval bez problému, dokonce v rámci spolupráce s univerzitou v Harrisburgu navštěvoval i hodiny na vysoké škole. Podílel se také na organizování místní potravinové banky a pravidelně chodil darovat krev. Prostě vzorný student, až na jeden malý detail – falešnou identitu.

Takto se Samarinem/Pottsem pózovala v roce 2014 poslankyně pensylvánské dolní sněmovny Patty Kimová.

Vyslechl si několik obvinění

Policie dostala na Samarina udání před zhruba dvěma měsíci, jak uvedl místní policista Terry Wealand v prohlášení. Minulý týden ho zatkla.

Vyšetřovatelé se domnívají, že Samarin nezneužil cizí identitu, ale vytvořil novou. Sám zatčený reportérům stanice WHTM řekl, že to byl nápad Stephayne a Michaela Pottsových, se kterými se spřátelil. Když se podle jeho slov dozvěděli, že by měl opustit USA, nabídli mu, že ho adoptují. Není však jasné, zda se jeho tvrzení zakládají na pravdě.

„Ano, zneužíval jsem systém a používal jsem tuto identitu. Jsem ve vězení, protože jsem spáchal zločin. Je to pravda, bohužel jsem zločinec,“ řekl Samarin v telefonickém rozhovoru s reportérkou stanice WHTM.

Vyslechl si obvinění z padělání úředních záznamů a také ze sexuálního zneužívání mladistvých, protože po jeho zatčení vyšlo najevo, že měl v roce 2014 ve věku 22 let pohlavní styk s tehdy 15letou dívkou, přičemž v Pensylvánii je zákonnou hranicí 16 let.

Pro přátele to byl šok

Samarinovo zatčení překvapilo jeho spolužáky a kamarády. Sice si z něj občas dělali legraci, že je ruským špiónem, jinak jim ale přišel naprosto v pořádku.

„Je to pro mě šok. Byl to vážený člověk, perfektní vzor. Někdo, u koho byste byli rádi, kdyby k němu vzhlížel váš syn,“ citovala agentura AP Marcela McCaskilla, který znal Samarina ze sedmitýdenního matematického programu. Byli ve stejné skupině a společně měli přednášku na téma vesmírného záření a zachycování radiace.

Policie podle stanice ABC News očekává, že v případu dojde k dalším zatčením. Na vyšetřování se podílí i FBI, ukrajinská ambasáda a imigrační úřad.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám