Hlavní obsah

WWWesmír - staňte se hvězdářem 1

Novinky, Rudolf Novak, IAN.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte pocit, že vyznat se na nočním nebi je nad lidské síly? Zaujala vás jasná hvězda zářící dnes večer nízko nad obzorem? Může to být planeta? Letadlo? Pak je tento seriál právě pro vás...

Foto: Zlínský kraj

Růžena Děcká za cimbálem.

Článek

Hvězdářem se můžete stát celkem snadno, stačí se dívat kolem sebe. Tento text by vás měl naučit vyznat se na hvězdném nebi. Není to nic složitého a donedávna to bylo také velmi hezké. Stačilo vyjít na ulici před dům nebo si sednout na zápraží vesnického stavení. To už ale pamatuje málokdo. Realita pohledu na vesmír je pro většinu z nás jiná. Příliš světlá obloha nad sídlišti dvacátého století totiž představuje vykastrovanou parodii nočního nebe. Děkujme za to především naprosto nevhodným nočním svítidlům, která nás obklopují.

Vzdát se ale pohledu na nebe jenom proto, by bylo zbabělé. Koneckonců nejjasnější objekty spatříme i z centra Brna. Pokud ovšem víme, kam se podívat. Tou úplně nejzákladnější dovedností pro pozorování vesmíru je orientace v prostoru. Poznáte-li kde je vlevo, kde je vpravo, nahoře a před vámi, máte vlastně vyhráno. Základní směry astronomických pozorování jsou světové strany. Zajisté si pamatujete nesmírně poučné poučky o tom, jak najít Polárku podle Velkého vozu, nebo sever podle zelených kmenů v lese. Můžete na ně zapomenout, pokud se budete koukat doma z balkónu.

 Mnohem jednodušší je všimnout si, kde večer zapadá Slunce, nebo naopak ráno vychází. Lokální obzor jistě poskytne dostatek záchytných bodů. Komín, strom, sousedovo wi-fi anténa, Špilberk, Etna nebo jiná dominanta v okolí. Během roku si všimněte, že na jaře vychází Slunce jinde než na podzim. Takže pokud rádi koukáte z okna na západ Slunce se šálkem čaje v ruce, vnímejte drobné rozdíly.

Mezi východem a západem je jih, pokud stojíte zády k severu. Postavte se tak, aby vaše levá ruka mířila k východu, pravá k západu a koukáte na jih. Budete-li v pozorování vytrvalí, všimnete si, že odpoledne bývá Slunce různě vysoko nad obzorem. V zimě, kdy vás možná sužuje nekonečná rýma, je mnohem níž, než v létě. Pohyby Slunce po obloze jsou způsobeny jednak rotací Země (střídání dne a noci), jednak pohybem Země kolem Slunce (střídání ročních období).

Máte-li dojem, že tohle všechno je triviální a nehodné vašeho času nezoufejte, příště si zamotáme hlavu složitějšími pohyby Měsíce a najdeme si na obloze Saturn. Na snímky z Titanu se dívá celý svět, ale víte kde na obloze tuhle planetu najdete? Ne? Tak za týden na shledanou!

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám