Hlavní obsah

Vzpomínky na báječnou sovětskou budoucnost, která nenastala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Archivy ruského listu Komsomolskaja Pravda ukrývají článek zveřejněný 31. prosince 1959. Jeho autor v něm s plnou důvěrou v rozvoj Sovětského svazu ve všech sférách popisuje, jak bude podle něho země vypadat 1. ledna 2010.

Foto: Právo

Setkání Johna F. Kennedyho s Nikitou Chruščovem v roce 1961

Článek

Generálním tajemníkem ÚV KSSS a šéfem vlády byl tenkrát Nikita Chruščov. Do vesmíru se 4. října 1957 vydala první umělá družice Sputnik. Rýsovala se tedy, jak předvídal Chruščov, převaha SSSR nad USA.

"Futurolog" Komsomolské Pravdy si byl jistý, že prvním člověkem, který vstoupí na Měsíc, bude Sovět a že se to stane v roce 1969. Do roku se strefil, avšak prvním člověkem na Měsíci byl Američan Neil Armstrong. Další vize se nenaplnily vůbec.

V roce 2010 budou v Rusku zrušeny peníze a každý si bude moci brát podle libosti zadarmo. Alkohol a kriminalita vymizí a veškerou těžkou práci obstarají roboti. Novinář popsal svou budoucí cestu do Moskvy: ulice jsou plné limuzín, které si lidé mohou zdarma pronajmout. Kdo nemá rád auto, může letět vrtulníkem, také zadarmo.

Téměř nikdo už nejí doma: město je plné jídelen a restaurací, které mají stále otevřeno a lidé se v nich najedí také zdarma. Zajímavá je jeho předpověď, pokud jde o telefony: budou malé a přenosné, vybavené televizní kamerou. Lidé budou žít nejméně 100 let, někteří až 125.

Po Měsíci dobudou Sověti i Mars, kde postaví kliniku Pozitron transplantující lidské orgány. Na Měsíci zase budou desítky továren zpracovávajících kovy, jichž jsou na Luně spousty. Vědci probudí k životu mamuta, který bude moci být v březnu 2010 umístěn do zoologické zahrady.

Věčný led na Sibiři bude rozpuštěn oteplováním půdy vyvolaným atomovou reakcí. Deník Komsomolskaja Pravda si je jistý, že se na Sibiři bude pěstovat obilí i citrusové plody. Komsomolskaja Pravda byla tiskovým orgánem ústředního výboru svazu sovětské komunistické mládeže v letech 1925-1991 a dnes je v Rusku nejprodávanějším deníkem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám