Hlavní obsah

Vytisknout si oběd? 3D tiskárny jídla budou v prodeji už příští rok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už během příštího roku by měly mít hospodyně možnost si do kuchyně pořídit speciální trojrozměrnou tiskárnu k výrobě pokrmů. Přístroj nazvaný Foodini, který vyrábí barcelonská firma Natural Machines, bude podle britského listu Daily Mail vůbec první sériově vyráběnou trojrozměrnou tiskárnou, která se zaměří na výrobu potravin.

Foto: Profimedia.cz

Potravinová 3D tiskárna vytváří jídlo po vrstvách.

Článek

Technologie trojrozměrného tisku slouží k vytváření objektů z pevných plastů. Celý proces řídí počítačový program na základě příslušné programové předlohy. O využití těchto postupů k "vaření" se hovoří už delší dobu.

Zájem o revoluční technologii má například americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Kosmická agentura uvažuje o tom, že bude tisknout pokrmy pro posádky kosmických lodí.

Surovinou pro tisk jídel mají být speciální kazety s práškovými ingrediencemi, které se budou do 3D tiskáren vkládat. Stroj vytváří pokrm po vrstvách, takže bude možné připravovat i jídla s náplní či nádivkou. Zvlášť vhodný bude tento postup podle britského deníku Daily Mail pro přípravu sladkostí.

Foto: Profimedia.cz

Ve speciální potravinové tiskárně bude možné vyrábět slané i sladké pokrmy.

Tiskárna podle tohoto listu připomíná běžnou mikrovlnnou troubu. Vycházet z ní prý může prakticky cokoli — od čokoládových cukrovinek, přes pizzu až po těstoviny. Spotřebitel řídí přístroj pomocí dálkového ovladače nebo senzorového voliče umístěného přímo na tiskárně. Stačí zvolit pokrm a vložit do tiskárny příslušné surovinové kazety.

Potravinová 3D tiskárna Foodini má stát kolem tisíce eur (přes 27 tisíc korun). K dostání by měla být v běžných prodejnách s elektronikou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám