Hlavní obsah

Výherkyně obřího jackpotu dostane jen třetinu peněz

Novinky, vps

Jackpot ve výši 648 miliónů dolarů (13 miliard korun), který v úterý padnul v americké sázkové hře Mega Millions, si rozdělí dva výherci, z nichž jeden z nich se už o výhru přihlásil. Je jím 56letá Ira Curryová, jíž náleží polovina výhry. Vzhledem k tomu, že si vybrala okamžité vyplacení peněz, dostane po srážce od loterijní společnosti a zdanění „jen“ 120 miliónů dolarů, napsal server CNN.

Foto: Tami Chappell, Reuters

Loterie Mega Millions

Článek

Curryová žije ve městě Stone Mountain poblíž Atlanty a právě v hlavním městě státu Georgia si vítězný tiket koupila. Učinila tak až v den losování a zvolila čísla, jež jsou kombinací narozenin členů její rodiny.

Losování nesledovala a fakt, že by mohla vyhrát, jí došel až o den později, když slyšela v autorádiu, že jeden z výherců si los koupil v Georgii. Okamžitě volala své dceři, aby zkontrolovala čísla na internetu.

Ještě v ten samý den si přišla do centrály loterijní společnosti v Atlantě nárokovat výhru. Nakonec jí patřila polovina z 648 miliónů a nikoliv z 636, jak se tvrdilo v den losování. Zájem lidí byl totiž tak velký, že se jackpot ještě zvýšil. Na výběr měla postupné vyplácení celé výhry po dobu 30 let nebo okamžité vyplacení podléhající srážce. Vybrala si druhou možnost.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V loterii Mega Millions padl jackpot 648 miliónů dolarůVideo: Reuters

Místo 324 miliónů dolarů jí tak společnost pošle necelých 174 miliónů. Z výhry navíc musí Američanka zaplatit federální daň ve výši 25 procent a šestiprocentní daň, jíž podléhají výhry v Georgii. Nakonec tak na jejím účtu přistane 120 miliónů dolarů, tedy necelá třetina výhry před srážkami. Na vyplacení této částky má loterijní firma dva týdny.

Curryová se po celou dobu vyhýbá mediální pozornosti, nezúčastnila se dokonce ani oficiální tiskové konference. Zatím tak není jasné, jak hodlá s výhrou naložit.

Radost má i prodejce losu

Druhý výherce se zatím nepřihlásil, ví se jen, že los zakoupil v kalifornském San Jose. Na přihlášení se k výhře má 180 dní.

Správná čísla uhádli dva lidé, ale radují se celkem tři. Majitel obchodu, v němž si zatím neznámý výherce koupil svůj tiket, totiž obdržel prémii jeden milión dolarů. Stalo se tak na základě kalifornských loterijních zákonů, podle nichž může prodejce v případech, kdy padne jackpot, obdržet 0,5 procenta z vítězné částky. Výše této částky je omezena právě jedním miliónem dolarů.

„Cítím se dobře, cítím se dobře. Nemůžu spát, jsem šťastný člověk,“ vyjádřil pro stanici NBC svou radost z miliónu dolarů obchodník Thuy Nguyen. Štěstí má vlastně hned dvojnásobné, svůj obchod totiž převzal od předchozího provozovatele teprve před čtyřmi měsíci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám