Hlavní obsah

VIDEO: Pralesy kdysi obýval hroznýš dlouhý jako autobus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CERREJÓN

Tým vědců z univerzity v Torontu objevil v pralesích severovýchodní Kolumbii zkamenělinu tvora, o němž tvrdí, že byl největším hadem na světě. Podle výpočtů měřil plaz na délku 13 metrů a průměr jeho těla mohl být v nejširším místě až 90 centimetrů. Zprávu ve středu zveřejnil magazín Nature.

Článek

Ve srovnání s dnešními hady, jejichž největší exempláře už tak dorůstají úctyhodných rozměrů, šlo o obra. Anakondy zelené dnes váží kolem 250 kilogramů  a proti svému předkovi jsou miniaturní, hmotnost Titanoboy cerrejonensis, který se řadí k hroznýšům a žil zhruba před 58-60 milióny let, se odhaduje na 1,14 tuny.  

Zkamenělé pozůstatky gigantického plaza byly nalezeny v otevřeném uhelném dole v kolumbijském Cerrejónu.

"Zřejmě podobně jako anakonda trávil spoustu času ve vodě,“ řekl David Polly, jeden z vědců, kteří se na paleontologickém výzkumu místa podíleli. "Musel hodně jíst. Co bylo jeho potravou, bohužel nevíme. Ale pravděpodobně nechyběli aligátoři, velké ryby a krokodýli,“ vysvětlil Polly.

Teploty byly vyšší než dnes

V rámci výzkumu hadích pozůstatků se vědci také pokusili odhadnout, v jakých životních podmínkách se had pohyboval. Protože je známo, že během různých geologických období  planety dochází k teplotním změnám, vědci vypočítali, že had coby studenokrevný živočich ke svému životu potřeboval zhruba 30 až 34 stupňů Celsia. Dnes je průměrná roční teplota v této oblasti zhruba 28 stupňů Celsia.

"Hadi žijící v tak vysokých teplotách, museli mít velmi rychlý metabolismus. Mohli si dovolit dorůstat obřích rozměrů, stejně jako tento, dnes by k tomu zřejmě nedošlo,“ říká Polly.

Reklama

Výběr článků

Načítám