Hlavní obsah

VIDEO: Píchat do Sarkozyho je povoleno, rozhodl soud

Novinky, jky
PAŘÍŽ

Pařížský soud ve středu zamítl žádost francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho o zákaz prodeje figurky vúdú s jeho podobou. Sarkozy doufal, že pařížský soud nařídí stažení postaviček nabízených v sadě s dvanácti špendlíky a manuálem, kam je zapíchnout, z prodejních pultů. To se však nestalo, soud zamítl Sarkozyho tvrzení, že výrobce panenky K&B Publishers porušil jeho exkluzivní práva na použití jeho podobizny.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Vúdú panenka se Sarkozyho podobou

Článek

"Panenka vúdú spadá na pomyslnou hranici svobody vyjadřovaní a humoru," uvedla mimo jiné soudkyně Isabelle Nicolle ve svém sedmistránkovém rozsudku, jehož výsledkem je zamítnutí okamžitho stáhnutí panenek z prodeje, jak si Sarkozy přál. K porušení práva na ochranu osobnosti totiž údajně nedošlo.

Poté, co Sarkozy 24. října zažádal o zastavení prodeje panenek, okamžitě se na internetovém obchodě Amazon zařadily mezi nejprodávanější předměty a během dne byly ve většině obchodů vyprodány. Nyní se bude panenka, které se tak dostalo skvělé reklamy, směle prodávat dál.

:. Panenka se Sarkozyho podoboufoto: Reuters/Benoit Tessier

Žaloba, kterou Sarkozy na výrobce panenky K Publishers podal, byla letos již nejméně jeho šestá. Soudil se mimo jiné s leteckou společností Ryanair ohledně reklamy, na které figurovala Carla Bruniová coby jeho nastávající.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám