Hlavní obsah

Velikonoční nadílku dostali v pondělí i obyvatelé trojské zoo

Novinky, jdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Chovatelé v pražské zoo si pro některá zvířata připravili v pondělí speciální velikonoční nadílku. Zatímco například lachtani si pochutnávali na rybách zmražených do forem beránka, lední medvědi či psi pralesní dostali speciální překvapení ukrytá v proutěných vejcích. V Údolí slonů pak velikonoční nadílku spojili i s oslavou pátých narozenin slůněte Maxe.

Krmení zvěře v ZOOVideo: Novinky

 
Článek

Velikonoční nadílku v podobě pletených pomlázek a proutěných vajíček a ošatek ukrývající chutná překvapení dostali například hutie, bongové horští či psi pralesní. U nich pomlázky chovatelé natřeli lososovým olejem, aby je náležitě nalákali. Vlastní, menší trnkové pomlázky pak v pondělí dostali i papoušci patagonští.

Naopak pro milovníky vejcí, jako jsou například medojedi nebo pekarie Wagnerovy, nachystali chovatelé vařená vajíčka obarvená pomocí červené řepy, červeného zelí, kurkumy či šafránu. I když se to nezdá, zvláště velkou dobrotu dostaly velké želvy, a to naklíčenou pšenici. Ta totiž díky své sladkosti patří mezi jejich největší pochoutky.

Foto: Novinky

Želvy se mohli těšit z naklíčené pšenice, která díky své sladkosti patří mezi jejich největší pochoutky

Lední medvědi se mohli kromě proutěných vajíček také těšit ze speciálních zmrzlin ukrývajících ryby a červenou řepu. To, že po nich skončili s červenými tlapkami i pusou, jim vůbec nevadilo.

Foto: Novinky

Zmrzliny z ryb a červené řepy dolovali lední medvědi, že po nich mají tlapky celé červené, jim nevadilo

Naopak pro lachtany bylo kromě mražených rybích beránků zpestřením i samotná návštěva novinářů, kteří výjimečně velikonoční nadělování sledovali přímo v zoo. Ta jinak nadále zůstává kvůli pandemii zavřená.

Foto: Novinky

Lachtani se mohli těšit z ledových beránků ukrývajících zmražené ryby

Proutěná překvapení pro zvířata upletla specialistka na enrichment v pražské zoo Markéta Lavická. Pomocí enrichmentu chovatelé takřka každodenně zpestřují život zvířat v zajetí. Kromě pomoci vyplnit jejich volný čas má také podporovat jejich fyzickou a mentální aktivitu. Díky enrichmentu si zvířata také zvykají na lidský kontakt a jsou lépe připravená například na zdravotní prohlídku.

Nadílku spojili i s oslavou narozenin

V Údolí slonů velikonoční nadílku v pondělí spojili i s oslavou pátých narozenin sloního samečka Maxe. Ten do historie trojské zoologické zahrady vešel jako první slůně, které se zde nejen narodilo, ale také bylo počato.

Kromě devíti obřích pomlázek chovatelé přichystali 18 obřích „piňat“ ve tvaru vajec vyhynulého ptáka moa. Ty byly naplněné senem, speciálními granulemi a jablky.

Sloní samička Lakuna oslavila v Praze první narozeniny. Pochutnala si na třípatrovém dortu

Koktejl

Není to přitom tak dávno, kdy se sloni mohli těšit z podobné oslavy. Své první narozeniny na konci března oslavila také slonice Lakuna, chovatelé pro ni tehdy připravili třípatrový dort obsahující ovoce a zeleninu.

Sloní samička Lakuna oslavila první narozeniny. Pochutnala si na třípatrovém dortuVideo: Novinky

Lakuna, jejíž jméno znamená v sinhálštině „znamení“, patří spolu se sestřenicí Amalee, která je ještě o měsíc a půl mladší, k nejmladším členům devítičlenné sloní rodinky v pražské zoo.

Reklama

Výběr článků

Načítám