Hlavní obsah

Sloní samička Lakuna oslavila v Praze první narozeniny. Pochutnala si na třípatrovém dortu

Kristýna Léblová, Novinky, Kristýna Léblová, az

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Před rokem přišla v pražské zoo na svět slonice Lakuna. Své první narozeniny oslavila velkolepě. Chovatelé jí připravili pochoutku v podobě třípatrového dortu obsahujícího ovoce a zeleninu. Podívejte se na video.

Sloní samička Lakuna oslavila první narozeniny. Pochutnala si na třípatrovém dortuVideo: Novinky

 
Článek

První rok jejího života Zoo Praha oslavila za dodržování přísných hygienických opatření a pouze v komorním kruhu. Do Údolí slonů přišli popřát ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek a vrchní chovatel slonů Martin Kristen. Zcela výjimečně byla do areálu vpuštěna i média.

Do výběhu přišla obě sloní slůňata Lakuna a o šest týdnů mladší Amalee v doprovodu svých matek. K dortu se všechny čtyři hrnuly ve velké rychlosti. „Tohle běžně nedostávají, krmíme je dobře a střídmě senem, větvemi a slámou, takže tohle je pro ně opravdu třešnička, kterou si náležitě vychutnají,“ vysvětlil Novinkám vrchní chovatel slonů Martin Kristen.

Sloní mámy se slůňaty už jsou společně v jednom výběhu

Koktejl

Podle něj je první rok pro obě slůňata zásadní. Každý den se učí novým věcem. Učí se fungovat s ostatními slony a poznávat své okolí. Podle Kristena obě samičky výborně prospívají.

Neskrývanou radost měl i ředitel pražské zoo Miroslav Bobek. „Pro narození Lakuny byla ohromná radost, když se pak narodila další samička, tak jsme byli opravdu šťastní. Jsme rádi, že jsou obě slůňata v pořádku a nic je nepostihlo, protože to samozřejmě v té lidské péči může hrozit.“

Foto: Novinky

Slonice si na dortu pochutnaly.

Jméno Lakuna, které sloní samička dostala, znamená v sinhálštině „znamení“. Jejím otcem je sloní samec Ankhor a maminkou slonice Tamara, po které Lakuna zdědila klidnou, rozvážnou povahu.

Ztichlá zoo

Kromě narozeninové oslavy se v prostorách zoo uskutečnil také křest knihy Ztichlá zoo, která prostřednictvím 126 fotografií zachycuje období od března 2020 do února 2021, tedy zatím nejdelší období v historii, po které zůstává pražská zoo veřejnosti uzavřena.

Foto: Novinky

Kniha Ztichlá zoo ukazuje život zvířat v době pandemie.

Fotografie vyprávějí o tom, že ani v nepřítomnosti návštěvníků život v zoologické zahradě neutichl. Čtenáři tak kniha umožňuje nahlédnout do všech malých i velkých radostí, které zoo i přes své uzavření během celého roku zažila.

Jsme v koncích. Chovatelé zvířat se o pomoc obracejí na sociální sítě

Koktejl

Podle Bobka lidem návštěvy zoo chybí, stejně tak jako zvířatům. Po celých 200 dní, kdy jsou prostory zavřené, se chovatelé snaží milovníkům zvířat prostřednictvím krátkých videí ukazovat dění v prostorách zahrady. Z toho důvodu také vznikla kniha. Nejen Miroslav Bobek, ale ostatní ředitelé zoologických zahrad po celé republice doufají, že se bude brzy moct opět otevřít, protože se všichni potýkají s obrovskými finančními ztrátami.

Reklama

Výběr článků

Načítám