Hlavní obsah

Veganům se víc lámou kosti, varuje dlouhodobá oxfordská studie

Novinky, Jakub Štěpánek

Lidé, kteří nekonzumují živočišné produkty, jsou náchylnější ke zlomeninám. Vyplývá to ze závěrů dlouhodobé studie, kterou provedlo oddělení Nuffield Department of Population Health při Oxfordské univerzitě. Do výzkumu se zapojilo téměř 55 tisíc lidí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vědci tvrdí, že vegani a vegetariáni jsou vzhledem ke svým stravovacím návykům náchylnější ke zlomeninám. U veganů se má jednat o 43 procent větší pravděpodobnost, že si něco zlomí, u vegetariánů jde o 25 procent. Studie sledovala zdravotní stav zhruba 55 tisíc lidí, kteří se do výzkumu zapojili mezi lety 1993 a 2001. Během 18 let došlo u pozorovaných lidí v součtu ke zhruba 4000 zlomeninám.

Ačkoliv se obecně předpokládá, že příjem vápníku ovlivňuje hustotu kosti, tím pádem i její pevnost, existuje rovněž alternativní vysvětlení, proč vegani a vegetariáni častěji trpí na zlomeniny.

Důvodem může být podle oxfordské studie tělesná stavba. Vegani a vegetariáni jsou obecně štíhlejší než konzumenti masa. Kromě jistých zdravotních přínosů to ale může znamenat právě vyšší náchylnost ke zlomeninám. Ať už z důvodu slabších kostí, nebo třeba také absencí tukových „polštářků”, které mohou zmírňovat případný náraz.

Unikátní veganské řeznictví čelí krátce po otevření nepříjemným výhrůžkám

Muži

„Jedinci, kteří měli nižší BMI (index tělesné hmotnosti), a zároveň přijímali méně vápníku než konzumenti masa, byli v našem pozorování náchylnější k určitým zlomeninám,” uvedla doktorka Tammy Tongová, autorka studie, která byla publikována v žurnálu BMC Medicine.

Hlídejte si příjem vápníku a bílkovin

„Lidé by si měli obecně hlídat příjem vápníku a bílkovin a udržovat optimální váhu. Nebýt ani příliš hubení, ale ani obézní,” zopakovala obecně známý fakt Tongová.

Studie rovněž zaznamenala, že vegani a vegetariáni jsou náchylnější ke konkrétním zlomeninám. Zejména jde o zlomeninu kyčle, žeber či klíční kosti. Nutno ale doplnit, že studie nerozlišuje důvod zlomeniny. Započítány tak jsou úrazy po autonehodě, stejně tak zlomeniny pramenící právě z nedostatku vápníku.

Reklama

Výběr článků

Načítám