Hlavní obsah

Vědci objevili slona, který dokáže napodobovat lidskou řeč

– Yongin

Mezinárodní tým vědců došel k závěru, že slon Koshik z jihokorejské zoologické zahrady v Yonginu se naučil napodobovat několik korejských slov. Podle všeho však nerozumí jejich významu. Výzkum byl publikován v internetové verzi časopisu Current Biology.

Slon umí zřetelně vyslovit pět korejských slov. Tamní lidé mu rozumějíVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Koshikova zvláštní schopnost se poprvé projevila už před několika lety. Návštěvníci se proto zastavovali u jeho výběhu a čekali, zda slon něco řekne. Všimli si toho i vědci, kteří jeho „mluvení“ nahráli a poté požádali korejské rodilé mluvčí, aby napsali, co na nahrávkách slyší.

Celkem bylo zjištěno, že Koshik umí pět slov. Jsou jimi ahoj, sedni, ne, lehni a hodný. Aby slon správě zformoval slova, vkládá si do úst chobot.

Podle bioložky Angely Stoegerové z Vídeňské univerzity je pravděpodobné, že potřeba komunikace se u tohoto slona asijského vyvinula poté, co byl oddělen od dvou dalších slonů a pět let svého mládí strávil pouze ve společnosti ošetřovatelů. K těm si tak vytvořil pevné pouto.

Koshik zřejmě není jediným slonem, který napodobuje lidskou řeč. V roce 1983 tvrdili představitelé zoologické zahrady v Kazachstánu, že jejich slon dokáže reprodukovat ruštinu. Vědecká studie, která by to potvrdila nebo vyvrátila, se ale neuskutečnila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám