Hlavní obsah

Ve Vídni zavřeli veřejnou toaletu, lidé tam chodili na velkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neslavně dopadl projekt moderní unisex toalety v centru Vídně, který stál téměř půl milionu euro (12,6 milionu korun). Uvnitř byla velká mísa, jež měla sloužit jako pisoár pro muže i ženy. Navzdory velkému nápisu, který informoval o tom, že toaleta je určena pouze k močení, lidé toaletu využívali k druhé potřebě. Musela být proto uzavřena.

BEZ KOMENTÁŘE: Ve Vídni zrušili veřejné záchodky za 500 tisíc eurVideo: AP

 
Článek

Toaleta s názvem LooPi umístěná v Esterházyparku měla být ekologickým řešením veřejných toalet. Název LooPi se odvolává na slova loo (toaleta), loop (cirkulace) a pi (slovo podobné slovu pee, tedy močit). Po spláchnutí byla voda přes rostlinný systém pročištěna a využita k dalšímu spláchnutí. I z toho důvodu mohla toaleta sloužit pouze jako pisoár.

Navzdory nápisu před toaletou i u samotné mísy však lidé využívali velkou kovovou mísu i k druhé potřebě, a permanentně tak docházelo k ucpávání.

Kritici celého projektu rovněž připomněli, že i když byla toaleta označena jako unisex, nebylo na ní žádné prkénko. LooPi navíc pojala pouze 30 litrů moči denně, poté docházelo k zaplavení systému. V neposlední řadě pak z důvodu ochrany před zamrznutím senzor automaticky zamkl dveře, pokud teplota klesla pod nulu, a toaleta nešla používat.

V Británii mizí veřejné toalety

Koktejl

V Esterházyparku měla být toaleta do března příštího roku, pak měla být přesunuta na jiné místo ve městě coby vzorový příklad udržitelného mobiliáře. V provozu ale zůstala jen něco přes dva měsíce, což je pro projekt v hodnotě 468 649 eur (11,8 milionu korun) poněkud nešťastná vizitka.

Reklama

Výběr článků

Načítám