Hlavní obsah

Ve světě chobotnic je sameček chudák

SYDNEY

Jedním z nejdiskriminovanějších tvorů na světě, alespoň pokud se velikosti týče, je podle zjištění australských vědců sameček chobotnice druhu Tremoctopus violaceus, který je sotva dva centimetry dlouhý - zatímco samička může dorůst až dvoumetrové délky.

Foto: Jiří Vlček

informační tabule fit parku

Článek

A jako by skutečnost, že je stokrát menší než jeho partnerka, nebyla dost, stanoví zákony přírody tomuto samečkovi, aby zemřel hned poté, co samičku oplodní.

Výzkum tohoto druhu chobotnic je dílem kurátora melbournského muzea Marka Normana, který o něm referuje v novozélandském časopise Journal of Marine and Freshwater Research. Podle jeho zjištění je Tremoctopus violaceus "nejextrémnějším případem pohlavního bimorfismu u jiného než mikroskopického organismu ... který nemá obdoby u žádného jiného živočicha srovnatelné velikosti".

Na velikosti nezáleží

Ve chvíli, kdy samička váží 10 000 až 40 000krát víc než sameček, by se mohla otázka kopulační polohy jevit jako poměrně choulostivá záležitost, ale přinejmenším v tomto případě je zřejmé, že na velikosti skutečně nezáleží.

Sameček při pohlavním spojení využívá nejen vlastní penis, ale i reproduktivní chapadlo známé jako hectocotylus, které je uložené v bílém kulovitém vaku mezi ostatními chapadly. Když se chobotnice páří, vak praskne, ze samečkova penisu vystřelí spermie do špičky chapadla, které se odlomí a zůstane uvnitř samičky, kterou oplodní často až za několik týdnů.

A zatímco u lidí se často orgasmu říká "malá smrt", v případě samečka Tremoctopus violaceus má toto rčení doslovný význam. "Sex v jeho případě znamená být kamikadze," říká doktor Norman. Sameček poté, co vystřelí chapadlo do samičky, umírá, zatímco samička si klidně může užít pohlavní spojení s dalšími samečky. "V některých chobotnicích jsme našli až šest samčích reproduktivních chapadel," dodává.

Reklama

Výběr článků

Načítám