Hlavní obsah

Ve Švédsku lákají mladé lidi do kostela na techno a světelnou show

Novinky, Markéta Klánská
Stockholm

Švédská luteránská církev zápasí s klesající návštěvností svatostánků, plné kostely jsou už jen vzácností. Jeden vikář ze Stockholmu se tedy s nadšením chopil neobvyklého nápadu, jak přilákat mladé lidi. Začal sloužit mše, při kterých se stěny kostela otřásají v rytmu techna. Jedna z takových „techno mší“ se konala v pátek.

Článek

Vikář Olle Idestrom z kostela Všech svatých v centru Stockholmu poprvé zorganizoval techno mši letos v dubnu a sklidil s ní velký úspěch. Kostel pro 400 lidí se pak naplnil i při další mši, která se konala v říjnu.

„Lidé to celkově přijímají velmi pozitivně. Vídáme tu i ty, kteří by normálně do kostela nepřišli. Všechny novinky ale samozřejmě vzbuzují nejrůznější názory. Dostal jsem proto i anonymní kritiku od lidí, podle kterých má Ježíš rád pouze Bacha. To však ve mně vyvolalo otázku, do jaké míry Ježíš poslouchal Bacha. Pravděpodobně asi stejně, jako poslouchal techno,“ řekl agentuře Reuters Idestrom.

Neotřelá kombinace tradic a moderny

S celým nápadem oživit mše hudbou původně přišel švédský církevní pedagog a hudební producent Johan Lindstrom. Stejně jako Idestrom strávil poslední dva roky psaním textů a tvorbou hudby pro netradiční bohoslužby.

„Techno mše je ve skutečnosti založena na tradiční velké mši, která existuje už stovky let. Všechny volné prvky bohoslužby, jako například čtení z bible, vyznání a chvalozpěvy, jsme nahradili moderní taneční hudbou, kterou jsme sami napsali a vytvořili,“ řekl Lindstrom.

Radši na mši než do klubu

Švédská luteránská církev podle agentury Reuters během posledních deseti let pocítila 50procentní pokles návštěvnosti nedělních mší. Idestrom a Lindstrom se proto zaměřili hlavně na mladé lidi, aby krůček po krůčku přinesli změnu.

Povzbuzují je, aby v pátek večer raději navštívili techno mši než nějaké kluby. O tom, že se jim to daří, svědčí i fakt, že se mladí na mších dokonce podílejí, zpívají a vítají lidi. Další techno mše je ve Stockholmu naplánovaná na únor 2012.

Reklama

Výběr článků

Načítám