Hlavní obsah

Včelí královnu přivítali v Brně s panovnickými poctami

Právo, Miroslav Homola

V limuzíně a se všemi poctami včetně vítací delegace vedení hotelu. Jak se na královnu sluší a patří, přivítali před brněnským hotelem International veličenstvo, které sice nepatří do lidského plemene, nicméně ve světě přírody patří k neušlechtilejším. Včelí královna má totiž podle všech odborníků i laiků skutečně zcela mimořádné postavení.

Na střeše známého modernistického hotelu International vyrostl dřevěný včelínVideo: Miroslav Homola, Novinky

 
Článek

A i když to byla od hotelu, ve kterém skutečně už královna (britská panovnice Alžběta II.) i mnozí prezidenti bydleli, s organizací příjezdu dost velká recese, vše ostatní, co se chovu hotelových včel týká, je ryze praktická věc. International, tedy, jak se v Brně říká Intr, má od úterý na střeše tři včelí úly i se včelstvy, které nyní již mají i svoji královnu a mohou se tak úspěšně pustit do výroby díla, tedy snůšky plodu i medu.

„Inspirovali jsme se s chovem včel v hotelích v New Yorku, Paříži či Londýně, kde už s chovem včel, pokud je k tomu kolem hotelů vhodná lokalita, začali. A nyní jsme po Praze druhým hotelem v republice, který má své vlastní včely,“ uvedl obchodní ředitel hotelu Michal Řičánek. O včelstva, která mají být brzy čtyři, se postará včelař Marek Linger.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Příjezd včelí královny k brněnskému hotelu International

„Prostor na střeše je dostatečný a včely mají ve svém teritoriu centra města dostatek parků a zeleně a dalších ploch, které mohou opylovat. Mezi nimi je největší a také nejbližší park pod hradem Špilberk, který svou rozlohou mnohonásobně převyšuje jejich potřebu,“ uvedl včelař, podle kterého jsou paradoxně parky a zelené zóny v centrech měst často lepší lokalitou například pro kvalitu medu než jsou okrajové průmyslové části.

Podle šéfkuchaře Miroslav Husáka hotel spotřebuje pro své hosty i kuchyň zhruba 300 litrů medu ročně.

„Zatím nepočítáme, že bychom zcela tuto spotřebu pokryli vlastními silami, nicméně už nyní víme, že med budeme používat nejen pro přímou konzumaci, ale i v obalech s originálními hotelovými etiketami jako pozornost hotelovým hostům,“ uvedl šéfkuchař.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Včely na střeše brněnského hotelu

Podle včelařského experta Lingera však není samozásobení nemožné.

„I když se udává průměrná výtěžnost kolem 25 kilogramů na včelstvo, může snůška v dobrých podmínkách dosáhnout i čtyřnásobek, tedy metrák. A zde se jim myslím dařit bude,“ dodal včelař, který první „hotelové“ medobraní připravuje na červen.

A z toho, že by snad včely ohrožovaly případné ubytované v prezidentském apartmá, které je přímo pod nimi v posledním patře strach nemají. Včely prý rozhodně více zajímají stromy a keře v parku naproti hotelu než kdovíjaká VIP persona v něm.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám