Hlavní obsah

V USA vydražili lahvičku od parfému za 4,6 mil. Kč

LAMBERTVILLE

Ve Spojených státech byla za 216.000 dolarů (asi 4,6 milionu Kč) vydražena lahvička od raritního parfému. Lahvičku prodávala žena, která parfém v roce 1939 dostala od svého manžela. Původní cena přípravku činila 50 dolarů, informuje americký regionální list The Times.

Článek

Lahvička je od parfému Tresor de la Mer. Odborník přes parfémy Ken Leach řekl, že se tehdy vyrobilo jen 50 těchto exemplářů a on sám ví už jen o jedné další lahvičce, která se dochovala.

Ženě, která lahvičku vydražila, je nyní přes 90 let, své jméno chce ale uchovat v tajnosti. Prázdný obal, jehož tvůrcem byl návrhář Renee Lalique, měla spolu s obalem schovaný a až letos se rozhodla ho prodat. Předmět se dražil v síni Rago Arts & Auction Center v Lambertsville v americkém státě New Jersey.

Účastníci aukce podle agentury AP na poslední chvíli telefonicky výrazně zvyšovali nabídky. "Každý to sledoval se zatajeným dechem. Myslel jsem si, že na 100.000 dolarech přestanou, ale oni pokračovali," řekl Leach. Kdo se stal novým majitelem, ale rovněž není známo, protože i vítěz aukce zůstane v anonymitě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám