Hlavní obsah

V toaletách švýcarských restaurací se objevily bankovky v hodnotě desítek tisíc eur

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spláchnout peníze jen tak do záchodu si většina lidí nemůže dovolit. Očividně to ale neplatí pro kohosi z Ženevy. Toalety několika tamních restaurací totiž záhadně ucpaly kusy pětiseteurových bankovek v celkové hodnotě desítek tisíc eur. Případem, o kterém poprvé informoval list Tribune de Genève, se intenzivně zabývá švýcarská prokuratura.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Poprvé se velké množství rozstříhaných bankovek objevilo v toaletách na pobočce banky UBS před pár měsíci. Od té doby případů začalo přibývat. Znehodnocené bankovky se začaly objevovat v toaletách restaurací v blízkosti banky v ulici de la Corraterrie v centru Ženevy.

V jedné z pizzerií dokonce bylo bankovek napěchovaných do záchodu tolik, že celé toalety ucpaly a toaleta přetekla. Kdo a proč se poměrně velkého jmění takto zbavil, zatím zůstává obestřeno tajemstvím, po jehož rozluštění prahnou i švýcarské úřady.

„I když ničit peníze není zločin, něco za tím být musí,“ uvedl mluvčí ženevské prokuratury Henri Della Casa. Bankovky totiž mohou pocházet z ilegálních aktivit a výraz špinavé peníze může v tomto případě dostat úplně nový rozměr.

Úřady po původu peněz stále pátrají, a tak jsou zatím skoupé na slovo. Podle jedné z teorií, se kterými vyšetřovatelé pracují, si peníze před lety uložila nejmenovaná Španělka právě do pobočky banky UBS. Zda bylo důvodem vyhnout se placení daní nebo vyhnout se trestu za neplacení daní nebo je ve hře úplně jiný motiv, zatím zůstává nejasné.

Reklama

Výběr článků

Načítám