Hlavní obsah

V Saúdské Arábii vyroste kilometrový mrakodrap, postaví ho Britové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Džidda

Mrakodrap, který má být v saúdskoarabské Džiddě a výškou má předčít všechny dosavadní výškové budovy, postaví firma, která vybudovala novou londýnskou dominantu Shard. Saúdská Arábie tento týden rozhodla, že stavbou pověří londýnskou konstrukční společnost Mace, která se spojí s britskou EC Harris. Dle serveru Building.co.uk tak firmy získaly kontrakt za 800 milionů liber (24 miliard korun).

Foto: Adrian Smith and Gordon Gill Architecture

Vizualice budovy Kingdom Tower

Článek

Mrakodrap, který se má jmenovat královská věž, bude vysoký jeden kilometr, což je trojnásobek Shardu, který je nejvyšší budovou v Evropské unii a druhou nejvyšší v Evropě. O 170 metrů také předčí nynější nejvyšší budovu světa, jíž je Burdž Chalífa v Dubaji, která měří 828 metrů.

Počítá se s tím, že stavba, jež bude mít 156 pater, potrvá pět let. Má v ní být luxusní hotel, byty, kanceláře a také observatoř.

Foto: Adrian Smith and Gordon Gill Architecture

Vizualice kilometrové věže Kingdom Tower, která má vyrůst v saúdskoarabské Džiddě

Kontrakt Britům udělila džiddská společnost JEC, jejíž výkonný ředitel Valíd Abdal Džalíl Battirdží řekl, že jeho společnost ocenila kvalitu stavby londýnského mrakodrapu. Očekává, že s přípravou saúdskoarabského projektu se začne už v dubnu.

Foto: Adrian Smith and Gordon Gill Architecture

Vizualice kilometrové věže Kingdom Tower, která má vyrůst v saúdskoarabské Džiddě

Autorem stavby je chicagská firma Adrian Smith + Gordon Gill Architecture a hlavní dodavatelskou firmou bude domácí společnost Binladin Group.

Reklama

Výběr článků

Načítám