Hlavní obsah

V Rusku odchytili smečku psů s modrou srstí. U chemičky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krutý žert, nebo důkaz ekologické havárie? Na ruských sociálních sítích od minulého týdne kolují fotografie psů s jasně modrou srstí. Psi byli nalezeni nedaleko bývalé chemické továrny u města Dzeržinsk. Proto se řada lidí domnívá, že právě v jejím areálu se mohli psi obarvit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nedaleko ruské chemičky našli psy s modrou srstíVideo: Reuters

 
Článek

Poté, co fotografie zaujaly ruskou veřejnost, se začaly o celou záležitost modře zbarvených psů zajímat úřady. Někteří lidé považovali celou záležitost za krutý vtípek či koláž, jiní však namítali, že jsou psi nebohým důkazem stavu přírody v okolí Nižného Novgorodu, kde se město Dzeržinsk nachází.

Že nejde o žádnou koláž, se ukázalo tento týden, kdy byli toulaví psi odchyceni a dostali se do péče veterinářů v jednom ze psích útulků. Záběry, které zveřejnila agentura Reuters, ukazují, že psi mají srst zabarvenu s různou intenzitou. Vyšetření však ukázala, že jsou zdravotně v pořádku.

„Stav zvířat je uspokojivý. Jsou aktivní, žerou i pijí. Odebrali jsme krevní vzorky a biochemická data byla v normálu,“ uvedl veterinář Ilja Kazakov. Zvířata byla vyfotografována a posléze i odchycena v blízkosti továrny, kde se vyráběla kyselina kyanovodíková.

Utratil tisíce za rentgen, jen aby zjistil, že ho pes napodobuje

Koktejl

Fabrika však musela být kvůli finančním problémům před šesti lety uzavřena. Zda se na jejím území nacházejí chemikálie a v jakém stavu, není jasné. Že by se v továrně nacházely nějaké volně přístupné nebezpečné chemikálie, popírá konkurzní správce zkrachovalé fabriky Andrej Mislevets.

Dodal však, že se psi možná mohli otřít o zbytky síranu měďnatého (modré skalice). Původ barvy s definitivní platností určí laboratoř. Tam už byla odeslána na rozbor psí srst a exkrementy modrých psů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám