Hlavní obsah

V pražské zoo se zabydlují tasmánští čerti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražská zoologická zahrada ukázala expozici australské a tasmánské fauny. Oficiálně se otevře v sobotu 30. května. Expozice nazvaná Darwinův kráter představí dvacítku druhů zvířat z Austrálie. Jedněmi z obyvatel budou i draví vačnatci ďábli medvědovití známější spíše pod názvem tasmánský čert. Zoo je získala přímo z Tasmánie.

Otevření nového pavilonu ZOO Praha - Austrálie a TasmánieVideo: Novinky

 
Článek

„Expoziční celek je jedinečný v tom, že představuje australská a zejména tasmánská zvířata v čele s ďábly medvědovitými. Navíc jsme druhou zoo v Evropě, která ďábly medvědovité získala přímo z Tasmánie,“ řekl ředitel zoo Miroslav Bobek.

Zoo Praha byla podle svého ředitele vybrána v roce 2016 za jednu z institucí, které by se měly podílet na záchranném programu ohroženého druhu takzvaných tasmánských čertů, tedy ďáblů medvědovitých. Získala tři samice a jednoho samce.

Foto: Profimedia.cz

Ďábel medvědovitý alias tasmánský čert.

Dalšími obyvateli nové expozice budou například tři druhy tasmánských klokanů. Návštěvníci se tak mohou těšit na klokany obrovské, rudokrké či klokánky krysí. Zájemci navíc budou moci vstoupit přímo do výběhu klokanů. K vidění budou i ježury, zástupci stromových i jedovatých pozemních hadů a asi desítka ptačích druhů typických pro australskou oblast.

Na vstupném ztráta asi 50 milionů

Pro expozici australských druhů byla vybrána lokalita mezi plánovaným Rákosovým pavilonem, Ostrovem lemurů a Rezervací Bororo. Rozloha Darwinova kráteru je podle ředitele 4600 metrů čtverečních. Výstavba stála 78 milionů korun. Nový expoziční celek měl být podle Bobka původně otevřen 28. března. Termín se posunul kvůli nucenému uzavření zoo.

Zoo musela být zavřená kvůli pandemii nového koronaviru 45 dní a podle primátorova náměstka Petra Hlubučka činí výpadek ze vstupného asi 50 milionů korun. Zahrada se kvůli bezpečnostním opatřením proti nemoci covid-19 uzavřela veřejnosti 13. března. Částečně otevřená je od pondělí 27. dubna, v pondělí 25. května se pro návštěvníky otevřely i vnitřní prostory.

Reklama

Výběr článků

Načítám