Hlavní obsah

V obýváku jim stála váza za desítky miliónů, měli ji za harampádí

Právo, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Nic netušící britská rodina měla po takřka 50 let v obývacím pokoji vystavenou vzácnou čínskou vázu, která byla nyní vydražena za tři milióny liber (zhruba 93 miliónů korun).

Foto: Tennants Auctioneers

Rodina měla vázu léta za harampádí.

Článek

Cenný předmět objevil až zaměstnanec aukční síně Tennants Auctioneers, kterého povolal majitel skromného rodinného domu v Severním Yorkshiru. Po smrti manželky se podle deníku The Daily Telegraph chtěl zbavit veškerého „harampádí“.

Odhadce Rodney Tennant si nejprve myslel, že jde o kopii z 19. století, a hodnotu vázy na místě odhadl v přepočtu na 600 tisíc korun. Až po podrobnější analýze zjistil, že pochází z období dynastie Čching, přesněji z let 1722 až 1735.

Zpráva o senzačním objevu se rychle rozšířila mezi sběrateli asijského umění, jedna čínská dvojice si dokonce zaplatila taxík z Londýna až do města Leyburn, vzdáleného od metropole přes 380 kilometrů, kde se aukce konala. Vázu nakonec získal kupec z Hongkongu, který se dražby zúčastnil po telefonu.

„Měli ji doma 45 let,“ podotkl Tennant s tím, že vázu zázrakem neshodila domácí zvířata nebo děti, které v obýváku hrávaly fotbal. „Je to prý jediný předmět v domě, který nezničily,“ dodal pobaveně.

Reklama

Výběr článků

Načítám