Hlavní obsah

V Mexiku operovali nejtěžšího člověka světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mexičan Juan Pedro Franco, který je s váhou 595 kilogramů považován za nejtěžšího žijícího člověka na světě, úspěšně podstoupil operaci, při níž mu byla odebrána velká část žaludku, uvedla ve středu agentura AFP. Zákrok má vést ke snížení příjmu potravy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Mexičan vážící bezmála 600 kg podstoupil operaciVideo: Reuters

 
Článek

„Operací bylo téměř úplné odstranění (žaludku). Teď čekáme, jak tělo na tuto změnu zareaguje, a doufáme, že vše bude v pořádku,“ sdělil na tiskové konferenci chirurg José Antonio Castañeda, který zákrok provedl.

Lékař upřesnil, že 33letému Francovi byly odoperovány tři čtvrtiny orgánu, aby se extrémně tělnatému muži snížil příjem potravy.

„Doufáme, že v následujících třech měsících ztratí 40 až 50 procent své hmotnosti,“ řekl dále chirurg. Dodal, že na listopad je plánovaná druhá operace, jejímž cílem bude rozdělit žaludek a upravit střeva. Nicméně úspěch obou operací bude záviset na Francově sebekázni a vůli řídit se psychologickým a nutričním programem, upozornil Castañeda.

Už shodil 175 kilogramů

Franco bojoval s obezitou celý svůj život, jeho stav se ale výrazně zhoršil po zranění, které utrpěl v 17 letech. Jeho váha narostla do takové výše, že posledních sedm let jen zřídka opouštěl svou postel.

Mexický tlouštík před nynější operací už dokázal díky speciální léčbě shodit 175 kilogramů, napsala agentura Reuters. Byla to nutná podmínka toho, aby mohlo vůbec dojít k operaci.

Francův krajan Manuel Uribe byl podle Guinnessovy knihy rekordů v roce 2007 nejhmotnějším člověkem na světě s 597 kilogramy. Loni v květnu zemřel. Mexiko je na tom podle Světové zdravotnické organizace (WHO) z hlediska obezity nejhůře na světě, 35 procent jeho populace má nadváhu nebo trpí obezitou.

Reklama

Výběr článků

Načítám