Hlavní obsah

V liberecké zoo uklízeli pelikány

Právo, Michael Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Čtrnáct pelikánů bílých a šest skvrnozobých pochytali v pondělí dopoledne ošetřovatelé v zoologické zahradě v Liberci. Ptáky obývající jezírka ve spodní části zahrady naháněla část zoologů v kajacích přímo z vody, zbytek pomáhal chytat ptáky na břehu či na molu. Zimu poněkud nevrle vypadající ptáci stráví v teple.

BEZ KOMENTÁŘE: Ošetřovatelé na kajacích naháněli pelikány v liberecké zooVideo: Michael Polák, Novinky

 
Článek

„Pelikáni skvrnozobí pocházejí z Filipín, takže na naše zimní klima nejsou vůbec zvyklí. Proto je na zimu převážíme do zimoviště mimo hlavní areál zoo. Na jezírka se opět vrátí na přelomu března či dubna,“ popsala mluvčí zoo Barbara Tesařová.

Odchyt se ošetřovatelům nepovedl na první zátah. Naháněčům v kajacích dva pelikáni uprchli do zadní části jezírka. „Jeden z nich má přistřižená křídla, takže může létat jen nízko nad hladinou, druhý je ale o dost lepší letec a s ním to bude ještě asi komplikované,“ obávala se mluvčí.

Foto: Michael Polák, Právo

Dva pelikáni unikali kajakářům o něco déle.

Odchyt pelikánů patří už k tradičním úkonům zoologické zahrady před příchodem zimy. Tu v zahradě často ohlašuje i začátek říje levharta sněžného nebo exotického sudokopytníka nahura modrého, zvířete, které je doma na horských loukách Himálaje.

„Tokání pelikána je jako bublání, není možná nejhlasitější, ale je podprahově nejsilnější. Když v zimě otevřu okno kanceláře, vždycky mě to vyruší,“ tvrdí ředitel Zoo Liberec David Nejedlo, který se pondělního odchytu pelikánů účastnil coby jeden z naháněčů v kajaku.

Foto: Michael Polák, Právo

Nakonec do svého zimoviště museli putovat všichni.

V posledních deseti až patnácti letech se liberecká zoo snažila obměnit skladbu zvířat tak, aby převažovala ta, která jsou schopná zvládnout i klimatické podmínky podhorského Liberce. Přesto jsou tu stále i druhy, které je potřeba na zimu, v řeči zdejších zoologů, uklidit do tepla. Kromě pelikánů čeká úklid také zoborožce kaferské.

Reklama

Výběr článků

Načítám