Hlavní obsah

V kůži Pana Tau nebo Marie Antoinetty. Barrandovské ateliéry ukrývají filmové skvosty

Novinky, Kristýna Léblová, dul

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Barrandovský fundus, který mapuje desetiletí české a československé filmové tvorby prostřednictvím více než 350 tisíců kostýmů a doplňků a více než 150 tisíců rekvizit, patří mezi největší svého druhu v Evropě. Neslouží však pouze pro filmové či výstavní účely, za poplatek si kostým či rekvizitu odtud může vypůjčit prakticky kdokoliv. Do společnosti se tak můžete vypravit v šatech princezen, či v obleku, který na sobě měla filmová hvězda.

V kůži Pana Taua nebo Marie Antoinetty. Barrandovské ateliéry ukrývají statisíce kostýmů Video: Novinky

 
Článek

„V budově kostýmů je zhruba 350 tisíc kostýmů a kostýmních součástí, doplňků a vlásenek. Nachází se tu kostýmy od pravěku až po taková 90. léta minulého století. Jsou to hlavně perličky z nejznámějších filmů, konkrétně vedle mě jsou například z filmu Amadeus,” ukazuje na dvojici figurín oděných do bohatých barkoních kostýmů koordinátorka místní expozice Veronika Šnajderová. „Také tu máme kostýmy z Pana Tau, ale nachází se tu třeba i kostýmy ze Třech oříšků pro Popelku a mnoho dalšího.”

První dojem je vizuální, říká návrhář kostýmů pro Turandot, který obléká Čaputovou

Kultura

Do kostýmu své oblíbené filmové postavy se můžou obléci i běžní zájemci, kostýmy z barrandovského fundusu tu i půjčují. Ne však všechny. Ty nejznámější a nejcennější, jako například právě kostýmy Libuše Šafránkové a Pavla Trávnička z pohádky Tři oříšky pro Popelku, mají na Barrandově vystavené ve speciálních prostorách Filmpoint. Tyto kostýmy z Barrandova půjčují pouze pro výstavní účely.

Od září navíc pro návštěvníky bude každý víkend od deseti do šestnácti hodin otevřená dočasná výstava věnovaná pohádce Princezna se zlatou hvězdou. „Kromě myšího kožíšku nebo šatů princezny Lady tady návštěvníci uvidí například i troje šaty od krále Kazisvěta, které Lada dostala jako dar k nekonaným zásnubám,“ uvedla Šnajderová.

Milionový zážitek

Cena výpůjčného se pohybuje od 150 korun za kostým na den. Občas je však sáhnout do kapsy pořádně hluboko, kromě samotného půjčovného totiž musí zájemce o půjčení kostýmu složit dopředu i vratnou kauci. A ta může být u vybraných kousků přímo astronomická.

„Nejdražší kostým, který tu máme, je zelený plášť s pravou kožešinou. Je vyšíván kovovými nitěmi a má hodnotu zhruba milion korun. Zahlédnout jste jej mohli například ve filmu Narnie či v pohádce Čert ví proč,” ukazuje Šnajderová klenot zdejší kostýmní sbírky. „Z důvodu pojištění a toho, že by se kostým mohl zničit, je nutné složit kauci v hodnotě milion korun,“ vysvětlila.

Foto: Novinky

Nejdražším kostýmem je plášť s pravou kožešinou.

Kromě kostýmu si můžete v Barrandovských ateliérech půjčit i obuv, vlásenky či filmové rekvizity, kterých tu mají kolem 150 tisíc. „Kromě pohádek je tu třeba dalekohled z Císařova pekaře, jsou tu uskladněny rekvizity také třeba z filmu Casino Royale, konkrétně židle a stoly,“ zmínila.

Herečka Madla Zimová vyrůstala mezi špendlíky

Kultura

Kompletní ceník i s podmínkami vypůjčení jsou dostupné přímo na stránkách Barrandovského fundusu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám