Hlavní obsah

V Japonsku otevřeli veřejné záchody pro odvážné

– Tokio
Novinky, nčs

Návštěva veřejných toalet není vždycky procházka růžovou zahradou. Absence soukromí, mnohdy také pokulhávající čistota. V japonském Tokiu nyní otevřeli veřejné záchody, které jsou na první pohled pro opravdu nejodvážnější kolemjdoucí, jsou totiž průhledné. Pokud se ale zamknete, kýženého soukromí se vám dostane.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Veřejné toalety v JaponskuVideo: Reuters

 
Článek

Za průhlednými záchody stojí architektonická společnost Shigeru Ban Architects. Ta přišla s vyřešením dvou zásadních problémů toalet v parku. Tím prvním je obava o čistotu. Průhlednost umožňuje lidem zjistit, v jakém je toaleta stavu, a to ještě před její návštěvou. Rovnou také vidí, zda je někdo uvnitř, což zabrání nechtěnému setkání s náhodným člověkem u záchodové mísy.

Průhledné záchody v tokijském parku Haru-no-Ogawa ale lidem nabídnou překvapivě i soukromí. Pokud se totiž návštěvník zamkne, stěny se změní z průhledných na neprůhledné. Uvnitř jsou stěny ze zrcadel, což vytváří rovněž poměrně zvláštní pocit.

Foto: Profimedia.cz

Návštěvník se nesmí zapomenout zamknout.

Jak poznamenali redaktoři serveru CNN, kteří toalety navštívili, lidé se občas zamknout zapomenou, což venku může způsobit lehké pozdvižení. Toalety jsou umístěny v parku na dvou místech a mají podle autorů bourat tabu o veřejných záchodech.

„Lidé v Japonsku žijí v představě, že veřejné toalety jsou temné, smrduté a děsivé. Abychom to vyvrátili, rozhodli jsme se ve spolupráci s vedením města zrenovovat 17 veřejných toalet v Tokiu,” uvedla organizace Nippon Foundation, která má na starosti zvelebování města.

Aktuálně bylo otevřeno celkem pět nových toalet včetně dvou průhledných. Na dalších se budou podílet jiná architektonická studia, která se zapojí do soutěže a uspějí.

Reklama

Výběr článků

Načítám