Hlavní obsah

V japonské restauraci obsluhují hosty makakové

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Necelé dvě hodinky cesty na sever od Tokia se nachází uprostřed města Ucunomija malá a na první pohled ničím zvláštní hospůdka Kajabukija. Jídlo ani pití zde není na kdovíjaké úrovni, přesto si majitel restaurace nemůže stěžovat. Hosty sem už řadu let totiž vábí jiná zajímavost – makakové v roli číšníků.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Místo servírek vás v japonské restauraci obslouží opiceVideo: 28 Lab/ Caters News , AP

 
Článek

Vše začalo před lety, když si majitel podniku Ocuka Kaoru pořídil dvě opice jako mazlíčky. Že by pro ně mohl najít i jiné využití, si Ocuka uvědomil ve chvíli, kdy starší z makaků jménem Jat-čan začal napodobovat jeho chování v restauraci.

Ocuka brzy vycítil příležitost a nechal Jat-čana roznášet horké ručníky. Učenlivý makak brzy hosty restaurace uchvátil a Ocukova izakaja, jak se v Japonsku říká typu restaurace, kam se chodí hlavně popít, brzy praskala ve švech. Záhy se k Jat-čanovi přidal i mladší z makaků Fuku-čan a společně vytvořili dvojici, o které si povídalo celé Japonsko.

Milé představení, nebo krutý cirkus?

Stížnosti některých zákazníků, že jde o týrání či zneužívání zvířat, Ocuka odmítá. „Jsou jako moje rodina,“ říká. Navíc k zaměstnání makaků svolily místní úřady. Makakové však smí pracovat maximálně dvě hodiny denně. Svůj plat dostávají Jat-čan s Fuku-čanem v banánech, hosté jim zase rádi dávají dýška v podobě fazolových lusků.

V současnosti Ocuka vlastní ještě další čtyři opice, se kterými se mohou zákazníci nechat za 1500 jenů (zhruba 300 korun) vyfotit. Aby nabídl zákazníkům ještě i něco jiného, předvádí makakové cirkusové triky. To ale právě některé návštěvníky Kajabukiji odrazuje.

„Majitel uhodil opice pokaždé, když se jim něco nepovedlo. A pak je nutil do parodie na erotický tanec,“ hodnotí návštěvu Rebecca Lau na Facebooku. „Obsluhování opicemi je zajímavé nebýt té cirkusové části,“ dodává. Ocuka však na své mazlíčky nedá dopustit. Koneckonců mu vydělávají poměrně dost peněz. V dohledné budoucnosti nejspíš o zákazníky mít nouzi nebude.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám