Hlavní obsah

V Itálii byl spatřen jednorožec, jde však jen o zmutovanou srnku

Novinky, jky
ŘÍM

Srnec s růžkem umístěným uprostřed hlavy se stala ze dne na den nejznámějším zvířetem celé Itálie. Kvůli podobě s mýtickým jednorožcem fotografie živočicha obletěly během několika hodin celý svět. Podivný tvor byl vyfocen ve středu v italské přírodní rezervaci ve městě Prato nedaleko Florencie.

Foto: Profimedia.cz

Italská srnka je opravdovým unikátem

Článek

Je to sen, který se stává realitou. Jednorožec byl vždy mýtickým zvířetem," řekl ředitel Centra přírodních věd v Pratu Gilberto Tozzi.

Jednoroční "jednorožec" se patrně narodil v zajetí ve výzkumném parku v toskánském městě Prato. Narodil se však s genetickou chybou. Jeho dvojče má růžky dva. Tozzi se domnívá, že právě podobné anomálie mohly dát za vznik mýtu o bájném jednorožci.

Jednorožec by měl být dle bájí stvoření podobné koni s magickými uzdravujícími účinky. V historii se toto zvíře objevuje v mnoha legendách a to jak ze starověku, tak i ze středověku.

Ukazuje to, že v historii mohla žít zvířata s podobnou anomálií a že nemuselo jít o pouhé báchorky bez jakéhokoliv reálného základu. Netypické je prý ale hlavně to, že se roh nachází přesně uprostřed hlavy srnce. Když už, tak prý bývá tento růžek na jedné straně hlavy a nikoliv uprostřed.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám