Hlavní obsah

V Egyptě našli 43 milionů let starou fosilii čtyřnohého předchůdce velryby

– Káhira

Fosilii dosud neznámého čtyřnohého předchůdce dnešních velryb objevili vědci v egyptské poušti. Asi tři metry dlouhé zvíře může podle paleontologů přispět k pochopení vývoje kytovců. Informovala o tom agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vědci objevili pozůstatky dosud neznámého čtyřnohého předchůdce velrybVideo: Reuters

 
Článek

Savec s krátkýma nohama a dlouhým ocasem žil podle vědců před přibližně 43 miliony let, tedy přibližně 20 milionů let po vyhynutí dinosaurů. Patří do skupiny vyhynulých kytovců, kteří se ještě stále pohybovali na souši, ale o něco lépe v moři.

Dron odhalil skrytý společenský život kosatek

Koktejl

Paleontologové objevili kosterní pozůstatky v oáze Fajjúm, která leží nedaleko Káhiry. Oblast, kterou kdysi pokrývalo moře, je na fosilie velryb, žraloků či krokodýlů bohatá. Nedaleko oázy leží muzeum, které návštěvníky seznámí s vyhynulými kytovci.

Nově objevený druh čtyřnohého předchůdce velryb dostal jméno Phiomicetus anubis. Latinský název odkazuje k oáze Fajjúm a staroegyptskému bohu zemřelých a pohřbívání Anúbisovi, který bývá znázorňován s hlavou psa nebo šakala.

U Skotska se vzácně objevil plejtvák sejval

Věda a školy

Tři metry dlouhý a 600 kilogramů těžký savec byl pravděpodobně vrcholovým predátorem, uvedli jeho objevitelé. Nález podle nich přispěje k pochopení vývoje kytovců, který byl pro vědce ještě koncem minulého století velkou záhadou. Paleontologové poté z nálezů usoudili, že kytovci se před několika desítkami milionů let vyvinuli ze suchozemských savců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám