Hlavní obsah

V Česku vznikne krokodýlí zoo

Farma krokodýlů v Protivíně na Písecku připravuje pro veřejnost první unikátní zoo v Česku. Návštěvníci by tak od dubna příštího roku mohli obdivovat všechny dosud známé druhy těchto obávaných predátorů. Speciální zoo zakládá v bývalé Schwarzenberské stodole nedaleko náměstí chovatel Miroslav Procházka.

Článek

"V Evropě existují tři takové projekty, jeden je v Dánsku a druhým je farma ve Francii u atomové elektrárny. V Česku to ale bude první speciální zoo se zaměřením na všechny druhy krokodýlů," řekl podnikatel v ekologickém zemědělství.

Zatím zde má 11 terárií s 11 druhy, pod kterými je položené podlahové topení napojené na tepelná čerpadla. V konečné fázi plánuje Procházka 30 terárií. Do nich přestěhuje všechny své krokodýly z farmy ve Chvalšinách, kde se jejich chovu věnuje už od roku 2000.

Může se přitom pochlubit hned několika jedinci vzácného krokodýla kubánského včetně jeho čistokrevných mláďat, které se mu podařilo před dvěma lety rozmnožit jako vůbec prvnímu Evropanovi.

Procházka má 18 ze všech 23 druhů, které na světě existují. V teráriích se stará o sedm desítek zvířat. Druhově je jeho sbírka po dánské farmě nejrozmanitější v Evropě. Vlastní i dva páry nejvzácnějšího krokodýla filipínského. Ve volné přírodě jich je jen asi 150 kusů.

:. Mládě vzácného krokodýla kubánského na farmě ve Chvalšinách, kde ekologický zemědělec Miroslav Procházka chová 18 ze všech 23 druhů krokodýlů, které na světě existují. Foto: ČTK/David Veis

Se svým koníčkem začal rodák z Protivína jako malý kluk v kroužku teraristů při píseckém domu dětí a mládeže, kde chovali dva krokodýly. Své první si pořídil v roce 1996, kdy doma začal chovat pár kajmanů. Po pěti letech se pustil do stavby farmy ve Chvalšinách a svou sbírku rozšířil.

Svého asi největšího úspěchu dosáhl před třemi lety. Rozmnožil ohrožené krokodýly kubánské, kteří patří k nejagresivnějším tvorům. Chovatelský zázrak si navíc letos zopakoval a k původním třem mláďatům přibylo dalších šest. Zmínka o tom se dostala i do světové souborné publikace o krokodýlech hned vedle úspěchů newyorské zoo.

Dospělá zvířata krmí dvakrát týdně, mláďata častěji. Nekrmí do sytosti a snaží se, aby zvířata měla co nejpestřejší stavu. "Nepoužíváme proto umělé vitaminy, vše dodáváme přes přirozenou potravu, jako jsou ryby, hlodavci a kuřata," řekl Procházka. Třeba třímetrový krokodýl americký vážící 150 kilogramů spotřebuje až čtyři kilogramy potravy za týden.

Při krmení nebo čištění terárií Procházka své miláčky oslovuje křestními jmény. "Kalendářem nelistuji, spíš vycházíme z okamžitého nápadu. Například, když jsme přivezli prvního krokodýla, který se k nám choval agresivně, tak jsme si postěžovali, že je to Kuba, a už mu to zůstalo," naznačil chovatel.

Reklama

Výběr článků

Načítám