Hlavní obsah

V brněnské zoo mají rysí čtyřčata

Právo, Petr Kozelka
Brno

Krásná koťátka rysa kanadského, která už ale umí vycenit zuby a vytáhnout drápy, ve čtvrtek poprvé z jejich výběhu odchytili pracovníci brněnské zoo. Malé kočky se totiž musí naočkovat, očipovat a veterinář také určil jejich pohlaví. Čtyřčata jsou u rysů výjimečná, obvykle se totiž rodí dvě až tři mláďata. Celou rysí rodinku pohromadě mohou vidět návštěvníci při troše štěstí v brněnské zoo.

Malí rysové podstoupili očkování a čipováníVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Že koťátka nejsou jen roztomilá, pocítili na vlastní kůži chovatelé, když drželi malé rysy při veterinární kontrole. I přes tlusté rukavice totiž cítili jejich drápy.

„Rukavice nás sice ochrání, ale musíme být opatrní, i přes tlustou vrstvu by nás mohli kousnout do krve,“ upozornil jeden z chovatelů.

Pracovníci zoo zjistili nový přírůstek už v polovině května, vzhledem k velikosti expozice a tomu, že samice si mladé velmi dobře hlídá, bylo těžké odhadnout jejich počet.

„Ve čtvrtek už jsme si byli jistí, že jsou čtyři. Chovatelé je při ranním krmení oddělili od rodičů, aby mohly proběhnout nezbytné veterinární úkony. Rysata dostala čip a vakcínu proti virovým onemocněním koček, pastu proti vnitřním parazitům a za dva týdny je čeká revakcinace,“ řekl veterinář Stanislav Mazánek.

Reklama

Výběr článků

Načítám