Hlavní obsah

V bavorské horské vesničce postavili obří kostel z ledu

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mitterfirmiansreut

Bavorská vesnička Mitterfirmiansreut přišla s opravdu mrazivou kuriozitou. Odhodlali se tam totiž postavit unikátní ledový kostel ve tvaru dalšího sněžného kostela, který v oblasti místní postavili před sto lety. Postaven měl být už před Vánoci, stavba se však zpozdila kvůli teplému počasí a nedostatku sněhu.

Foto: Profimedia.cz

Ledový kostel v Mitterfirmiansreutu působí jako z pohádky.

Článek

Před sto lety si postavili obyvatelé vísky Mitterfirmiansreut kostel ze sněhu. Důvodem byla nutnost urazit hodinu a půl trvající cestu do sousední vesnice Mauth, když chtěli na nedělní mši. Jelikož nikdo nechtěl vyslyšet jejich přání mít vlastní kostel, postavili si alespoň kostel ze sněhu a ledu.

Nyní se tamější občané rozhodli si tuto historickou událost připomenout.

Foto: Profimedia.cz

Ledový kostel v Mitterfirmiansreutu září do dálky.

Ve středu v noci pak tento dočasný kostel vysvětil místní duchovní. Ledové obydlí na dálku září světle modrou barvou a místní si jej okamžitě překřtili na "Boží iglú".

Stál milióny

Kostel má více než 20 metrů na délku a jeho věž je vysoká 19 metrů. Na stavbu bylo využito 1400 kubíků sněhu a ledu. Pokud si však myslíte, že jde o nějaký žertík, mýlíte se. Stavba vyšla v přepočtu na více než 2,5 miliónu korun a plány na stavbu zpracoval pasovský architekt Alfons Döringer.

Foto: Profimedia.cz

Ledový kostel v Mitterfirmiansreutu

Místní doufali, že se podaří kostel otevřít už na Vánoce, ale bezmála dvoutýdenní zpoždění způsobené teplým počasím jim plány zhatilo. Kostel pojme až 200 lidí najednou a do března je tam už naplánováno velké množství kulturních a náboženských událostí. Mše a svatby se zde však podle pasovského biskupa konat nebudou. Pokud se ale budou chtít kolemjdoucí zajít pomodlit, jsou vítáni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám